Höstväder

höstdimma

dimma är typiskt höstväder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under den veckan har mycket kall luft strömmat ner över hela landet. Det har till och med varit minusgrader i delar av Götaland under natten och Norrbotten har också fått flera omgångar med snö.

Varje gång vi får den här omställningen till kallare väder under höstsäsongen blir man lika förvånad. Jag kanske talar för mig själv, men det händer ju att man tar det där cykelturen till jobbet utan handskar och mössa. Luften är kall och krispig och man bara biter ihop. Som meteorolog borde man ju veta att det kan bli kallt till nästa dag eller morgon, men det går ändå inte in på något sätt.

Vad är det då som kännetecknar typiskt höstväder? Rent meteorologiskt ska det bli 5 dagar i rad med en dygnmedeltemperatur på under 10 grader. Det finns lite olika vädertyper som är typiska för höstsäsongen.

Om man har en situation med högtryck är det mycket vanligt med dimma som bildas under kvällen eller natten och kan ligga kvar under större delen av förmiddagen. När väl dimmolnen löses upp kan det kännas ganska varmt i solen och det börjar kännas varmt och svettigt med den där jackan som man tog på sig på morgonen.

Hösten kännetecknas också av lågtryck som brukar dra in västerifrån med regn och blåsigt väder. Risken för stormar ökar också under hösten. De flesta stormar har vi från september till januari. I september 1969 hade vi t.ex. en storm som orsakade stora skador i södra Sverige. Anledningen till att vi har mer lågtryck och blåsigt väder under hösten är att vi får större skillnader i temperaturen mellan den kalla luften i norr och den varmare i söder. Skillnaden gör att fler och intensivare lågtryck bildas. Det relativt ”varma” vattnet gör också att lågtrycken kan fortsätta att förstärkas över hav.

Med regn, blåst och sådär ruskigt väder kan det ju vara skönt att vara inomhus med t.ex. en varm kopp te i handen. Vill man vara ute kan man ju också njuta av de vackra höstlöven och den friska, krispiga luften. Det finns också stora möjligheter för t.ex både vindsurfing och vågsurfing med det mer blåsiga vädret.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.