Julvädret

Julens väder

Stockholm

När detta skrivs en vecka innan julafton ser utsikterna för en vit jul i Stockholmsområdet inte särskilt goda ut. I gällande prognos för veckan fram till julafton väntas det komma in ett område med snöfall eller blötsnö, da’n före dan’n före dopparedagen (den 22/12).  Det ser dock ut som att det blir plusgrader dagtid därefter och dessutom tidvis ganska blåsigt, så det ökar sannolikheten för att eventuell snö smälter och det kan torka upp. Än så länge är prognosen osäker så den som vill hoppas på vitt in i det sista får sätta sitt hopp till att prognosen ändras de närmaste dagarna. Ju längre fram i tiden vi kommer, desto säkrare prognos. För den senaste informationen, besök sidan om Stockholmsvädret.

Julvädret i Stockholm

Julvädret i Stockholm

Göteborg och Malmö

Utsikterna för en vit jul i Göteborg och Malmö ser dystra ut, men det är inte garanterat grön jul. Däremot ser veckan fram till jul ut att bli regnig och blåsig. För den senaste väderutsikten för julveckan, besök sidorna om Göteborgsvädret respektive Malmövädret.

Göteborg julen 2014

Julvädret i Göteborg

Julvädret i Malmö 2014

Julvädret i Malmö 2014

Historiskt julväder

Sen millennieskiftet har jularna i de befolkningstätaste områdena av Sverige inte rosat marknaden för de som tycker att en jul utan snö på backen inte är någon riktig jul. Stockholmsområdet, Göteborgsområdet och Skåne har tillsammans bara skrapat ihop sex stycken juldagsmorgnar med snötäcke över 10 cm sedan 2000 till och med julen 2013. Om man bara kräver 1 cm snötäcke får man ihop sex stycken till sammanlagt för de tre områdena. Snålt kan tyckas. Man behöver dock inte resa så värst långt norröver för att få fler historiskt vita jular i närtid. Tar man undertecknads födelsestad Falun som exempel så har man där under samma period sedan millennieskiftet bara haft tre jular med snötäcke mindre än 1 cm. Kan man tänka sig att åka ända upp till Haparanda har man ännu mer av historien på sin sida, där har man nämligen inte haft en jul med barmark sedan 1953.

Vilka jular vi minns är en högst personlig upplevelse, men ofta spelar vädret en roll för om man minns julen som ”den underbaraste någonsin” eller en riktig ”skitjul” på ren (smutsig) svenska. Mest hjälp på traven av vädret för snö-älskarna fick vi 2010, då praktiskt taget hela landet hade en decimeter eller mer av det vita. SMHI har ett antal mätstationer för snödjup, och detta år rapporterade samtliga snötäcke över julen. Ibland kan det bli för mycket av det goda, och för er läsare som bor i Stockholm så kanske ni minns 2012, då det hade kommit hela 41 cm snö till jul. Senaste julen det var mer snö än så i huvudstaden var 1915, och den julen är det nog inte så många nu levande som kan dra sig till minnes.

Julrekorden

Sannolikheten att ett väderrekord inträffar precis under julhelgen är inte jättestor, men julen 1977 är ett undantag då det var riktigt milt i södra Sverige. Simrishamn i Skåne hade då hela +13,7°C som varmast, vilket är svenskt värmerekord för december. Ett annat rekord sattes julafton 1876 då Stockholm noterade sin lägsta decembertemperatur, -22,5°C.

Garanterat vit jul

För den som absolut måste ha en vit jul infinner sig så klart frågan vilka faktorer som påverkar sannolikheten för snö? Det förenklade svaret är ”åk norrut”, men som alltid med väder och klimat så är verkligheten inte alltid så enkel. Vädret över julen varierar alltid från år till år, med eller utan klimatförändringar. Två eller flera vita jular i rad säger inget om hur nästa jul blir.

Om man bara ser på statistik så är det norra Värmland, Dalarna eller Norrland (utom Gävletrakten) man ska besöka för att få över 80 % sannolikhet historiskt sett för en vit jul. I Malmö är sannolikheten under 20 %, så det är rejäla skillnader mellan olika platser i landet. Det som påverkar snösannolikheten är förutom hur långt norrut man befinner sig sådant som höjd över havet och avstånd till hav eller större insjöar. Det beror på att man i höglänt terräng har lägre medeltemperatur och ofta också mer nederbörd än i lägre terräng. Hav och sjöar spelar roll som värmereservoarer och höjer lufttemperaturen i omgivningarna vilket kan vara avgörande för om man får snö eller regn.

God jul och gott nytt år önskar vi på Foreca!

Det här inlägget postades i Specialprognos. Tagg: , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu