Åska på vintern, kan det förekomma?

Nu i dagarna har det förekommit åska längs med Västkusten och över Skåne. Natten till den 16 januari förekom även åska en bra bit in över land över Västra Götalands län.

Åska över nordvästra Götaland

Åska över nordvästra Götaland natten mot den 16 januari.

Åska är vanligast förekommande under sommaren. Detta beror på att de bymoln som kan ge åska bara kan bildas då luften innehåller mycket vattenånga.  Varm luft kan innehålla mer vattenånga än kall luft innan luften blir mättad, vilket är skälet till att det oftare bildas mer kraftiga bymoln med åska under riktigt varma sommardagar än på vintern.

För att molnen ska växa snabbt krävs det även starka uppvindar i molnen. När molnen växer så samlar sig de positiva laddningarna i molnets topp och de negativa i molnets nedre del, och när spänningsskillnaden  är tillräckligt stor mellan mark och moln kommer en urladdning att ske.

Åska är inte alls så ovanligt på vintern som man kan tro. I södra Sverige kan åska förekomma nära kusterna, och är vanligast kring Västkusten.  Under vintern när havet fortfarande är relativt varm jämfört med de avkylda landytorna kan åska bildas ut över hav och drar in ett par mil in över kusten, men oftast dör åskan snabbt ut. Under vintern är det även vanligast att blixten går mellan molnen och att det inte blir någon urladdning ner till marken.

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu