Vad är vårtecken för dig?

Förra veckan låg jag sjuk i influensa. Jag hade inte varit ute på flera dagar, men när jag äntligen samlat ihop nog med kraft, gick jag ut på en promenad. Solen lyste mot den vita snön och var så bländande att jag fick kisa med ögonen, men det gjorde inget. Samtidigt hörde jag hur fåglarna kvittrade och det kändes varmt i luften, nästan så att jag fick ta av mig mössan. Efter att ha varit inomhus en hel vecka kändes det som jag legat i ide och precis vaknat upp och upptäckt våren. 

Vi har säkert alla våra egna vårtecken. De första blommorna som tittar fram, som den gula vintergäcken och snödroppar. Snön som smälter från hustaken. Eller varför inte sopbilen som sopar upp allt grus från vägarna. 

Ett tydligt vårtecken för mig är när stackmolnen börjar komma. Ni vet, de här bulliga molnen som först är som några små tussar och som sedan börjar växa till sig. Igår fanns det en del stackmoln, eller cumulusmoln som de också heter, över de södra delarna  av landet. De bildas av att solen börjar få tillräcklig energi för att värma upp marken. Luften som värms upp under förmiddagen stiger uppåt och kyls av och kan då kondensera och vips så har stackmolnen bildats. 

IMG_3925 (1)

Stackmoln

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitionen för vår är att det ska vara 7 dagar i rad med en medeltemperatur på över noll grader. Nu har det blivit vår i Götaland och stora delar av Svealand. Det normala är att det så här års har blivit vår längs Skånes kust, så våren är tidig i år. Det verkar som den har kommit ungefär en månad för tidigt.

Hur som helst så kommer det säkert ett bakslag med snö eller kanske en kallare period med minusgrader, så brukar det ju bli. Vi kommer också se många fler vårtecken och solen kommer ju bara lysa starkare och längre för varje dag.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.