Vallavädret i VM

LängdskidorSå har det äntligen blivit dags för världsmästerskapen i längskidåkning att dra igång i Falun! Hemma-VM! Ända sen 2010 när det blev klart att Falun skulle få stå värd för mästerskapet har det varit det stora målet (förutom OS då) för våra svenska längdåkare. Enorma mängder träningstimmar har samlats under försäsong och med bara någon vecka kvar till tävling har formen toppats genom höghöjdsläger. Åkarna har gjort allt för vara bättre, snabbare och mer mentalt förberedda än någonsin. Återstår bara att hoppas att de faktorer som inte går att påverka spelar en i händerna. Väderförutsättningarna är en sådan faktor att hålla tummarna för.

Som ni alla känner till finns ett stort vallateam som lägger grunden för framgångarna. Vallarna har varit på plats i Falun i flera veckor och testat sig igenom 800 par skidor. Det går aldrig att valla en dålig skida bra. Strukturer, glid och fäste testats in i det sista tätt inpå loppen. Det är de små marginalerna som avgör och kan vara avgörande för om det blir en medaljplacering eller om man får en tung resa i spåret.

Är det kallt före är det enklare att träffa rätt i vallningen och utslaget mellan de olika nationerna blir mindre. Är det däremot milt och blött i spåren blir det en större utmaning och skidvalet får ett större utslag i resultatlistan. Vi minns de svenska framgångarna från OS i Sotji förra året med tävlingar som avgjordes i temperaturer omkring 10 plusgrader. Lyckad svensk vallning då, smörebom för Norge.

Så, hur blir då vädret i Falun under VM-veckorna?

Lagom till invigningen har det strömmat upp riktigt mild februariluft över landet. När de första tävlingarna, klassisk sprint, avgörs under torsdag eftermiddag väntas molnigt uppehållsväder med chans att solen bryter igenom. Temperaturerna stiger upp mot omkring 5 plusgrader, varmföre alltså.

Till lördagens skiathlon har det blivit något lägre temperaturer, men omkring 2 plusgrader i luften är att räkna med. Det finns även risk att ett snöområde drar upp söderifrån, men prognoserna för nederbördens utbredning är fortfarande osäkra.

Söndagens lagsprintar ser ut att bjuda på riktigt publikfriande väder med mycket sol och temperaturer strax under nollan.

Måndagen är sedan återhämtningsdag för åkarna och tur är kanske det, för till måndagen drar ett större område med blötsnö förbi och återigen slår det om till blidväder. Troligtvis behövs en del arbete med att få underlaget perfekt igen innan tisdagens 10 km fritt för damer.

Till VMs andra vecka pekar prognoserna på fortsatt ostadigt med en del snöfall och temperaturer i närheten av nollan. Men emellanåt fina dagar med sol och något lägre temperaturer.

Så sammanfattningsvis verkar valet av skidor och valla ser minst sagt ut att bli avgörande under Falun-VM! Vi på Foreca önskar lycka till, både till vallateam och åkare!

Falun 15-dygnsprognos

Klicka på bilden för att se senaste 15-dygnsprognosen!

Det här inlägget postades i Idrottsväder. Tagg: , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu