Då tar meteorologen semester

Varje år när det är dags att planera semestern återkommer frågan: vilka veckor ska man egentligen ta ledigt för att få ut så mycket som möjligt av sommaren? Och vart ska man åka?

Någon smart person kom på att om man tar semestern samtidigt som meteorologerna så borde man få bäst chanser till soliga dagar (även meteorologer gillar sol!). Bra tänkt, men riktigt så enkelt är det inte. Låt oss först konstatera att vädret inte gör uppehåll under sommaren, så vi meteorologer måste vara på plats och leverera prognoser som vanligt. Semestern blir därför utspridd över hela sommarhalvåret, men med tyngdpunkt i juli.

Sommarvädret varierar som bekant mycket mellan åren, men med hjälp av lite statistik kan man se vad de olika månaderna oftast har att erbjuda.

 

Juni: Ljusets högtid

Juni är den ljusaste av sommarmånaderna. Sommarsolståndet, då dagen är som längst och natten som kortast, inträffar omkring 21 juni. Borde det inte också innebära att juni är den soligaste månaden? Det stämmer! Tar vi exempelvis Göteborg så är det i genomsnitt 266 soltimmar i juni jämfört med 243 timmar i juli och 220 timmar i augusti (data från referensperioden 1961-1990). Juni är också den torraste sommarmånaden med i snitt 20% mindre regn än juli och augusti. Havet och sjöarna har dock inte hunnit värma upp sig ordentligt efter vinterkylan, så badtemperaturerna är fortfarande mediokra.

Juli: Ett hett tips

Högsommaren i juli präglas av typiskt svenskt sommarväder med stackmoln som börjar växa till under morgonen och förmiddagen för att sedan utvecklas till regnmoln och ge skurar under eftermiddagen. Ofta är det även inslag av åska – juli är nämligen den åskrikaste månaden. Statistiskt sett är juli även den varmaste månaden och sakta men säkert höjs även temperaturen i badvattnet.

Augusti: Baddags

I augusti börjar temperaturerna i luften sjunka, men i vattnet blir det fortfarande allt varmare. Bara att hoppa i! Vädret kan fortfarande vara explosivt, augusti har en klar andraplats bakom juli räknat i antalet åskknallar. Sommaren håller fortfarande ställningarna men hösten börjar smyga sig på i fjälltrakterna och sprider sig ut över Norrlands inland.

 

En avgörande faktor för vilket sommarväder man får, statistiken ovan till trots, beror på var i landet man befinner sig. Soligast är det i regel i kustområdena, där även inräknat Öland och Gotland (läs mer om solligan här!). I allmänhet är det torrare väder i landets östra delar, men exakt var regnet hamnar beror mycket på vilken bana lågtrycken tar så här gäller det att hålla koll på prognoserna.

Efter en kall och blöt inledning på sommaren i år får vi nu hoppas på ett omslag i vädret inför juli. Det vore inte helt fel med en högtrycksblockering som ger temperaturerna en chans att återhämta sig.

Trevlig sommar!

Sommar, juni 2015

Vykort från västkusten. Foto: C. Hallgren

Det här inlägget postades i Årstider, Meteorologi och meteorologens arbete, Väderprognoserna. Tagg: , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu