Isutbredningen över Arktis minskar

Polarisen över Arktis har en årlig cykel med maximal utbredning under mars och når sitt minimum under september. Mätningar från amerikanska NSIDC (National Snow and Ice Data Center) visar att årets minimum inträffade 11 september 2015 då isutbredningen mättes till 4,41 miljoner km2, vilket är den fjärde minsta utbredningen sedan man började mäta istäcket med satelliter år 1979. Absolut minsta utbredningen som uppmätts sedan mätningarna startade inträffade 2012, då istäcket mättes till 3,42 miljoner km2, nästan 1 miljon km2 mindre än årets utbredning. De nio lägsta isutbredningarna sedan 1979 har alla uppmätts under de senaste nio åren, så trenden pekar mot ett generellt minskat istäcke. Issmältningen under sommaren är ju en del av den naturliga cykeln, men det är anmärkningsvärt att de lägsta noteringarna i istäckets utbredning har noterats under de senaste åren.

I filmen nedan visas hur isutbredningen har ändrats under det gångna året. Den gula markeringen visar medelvärdet för istäckets minimum över åren 1981-2010.

Att minskningen av Arktis istäcke når rekordlåga nivåer år efter år samt att isen blir allt tunnare påverkar hela Arktis miljö. Bland annat hotas vissa djurarter i Arktis då de behöver istäcket för att jaga föda. Att istäcket minskar ger även utrymme för ökad sjöfartstrafik och oljeexploatering vilket kan ge konsekvenser för ekosystemet.

Nu under hösten och vintern kommer vattnet att åter frysa till is och polarisens utbredning når sitt årliga maximum under mars månad.

Det här inlägget postades i Klimat. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu