Sommarens stats

September är här och i skrivande stund strilar regnet ner utanför kontorsfönstret. Hösten är onekligen på gång. Vad passar då bättre än att göra en tillbakablick och sammanfatta sommaren?

Årets sommar har av många kallats ”den sämsta sommaren” och vädret har inte levt upp till de högt ställda förväntningarna. De som tog industrisemester är argast. Sommaren regnade bort och det var kallt så in i Norden. Själv hade jag sen semester i år och har lite svårt att förstå varför alla klagar – det har varit mestadels soligt och fint när jag varit ledig!

Men låt oss se efter hur mycket fog det finns för kritiken. Var sommaren 2015 verkligen undermålig? Svaret ges bäst med en statistiksammanställning.

Statistik kan som bekant vara snårigt och det är inte helt lätta att välja de parametrar som definierar sommarvädret. Temperatur är såklart en given faktor, men ska vi studera medeltemperaturen, maxtemperaturen eller kanske medelvärdet av maxtemperaturerna? Begreppen går att vrida till förvirring.

Enklast är att jämföra hur mycket månadens medeltemperatur avviker från normalen (vilket avser den klimatologiska referensperioden 1961-90). Nedan en sammanfattning av sommarens temperaturavvikelser i hela landet på 2010-talet:

Årets juni- och julimånader hade alltså lägre medeltemperatur än referensperioden medan augusti var betydligt varmare. Det syns också att vi de senaste åren har börjat vänja oss med rejält med värme i juli. Chocken blev därför desto större när det i år stod klart att det skulle bli något kallare än normalt. Och hade vi istället jämfört julidygnens högsta temperaturer hade kontrasten antagligen blivit ännu större! Det är nämligen så att varma dagar ofta har kyliga nätter jämfört med mulna dygn då temperaturvariationerna är mindre. Dygnsmedeltemperaturen kan därför bli ganska lika i båda fallen. Men för medelvärdet av dygnets högsta temperatur blir skillnaderna mer markanta, de soliga dagarna kan dra upp statistiken rejält!

Det ska dock sägas att tabellen ovan haltar något då det i många fall är svårt att ange hela landets temperaturavvikelse med bara ett ord. Samtidigt som det kanske är varmare än normalt i Götaland kan det vara något kallare än vanligt i Norrland.

Ett annat mått på hur ”bra” sommaren varit är att räkna antalet högsommardagar (alltså dagar då temperaturen klättrat över 25 grader). Både 2010 och 2011 hade Stockholm 28 högsommardagar, år 2012 bara 3 dagar. 2013 var det 21 dagar, förra året 33 och i år ganska futtiga 9 högsommardagar. Baserat på detta kan man dra slutsatsen att årets sommar inte kvalar in på topplistan, men lika illa som 2012 var det i alla fall inte.

Sedan är givetvis även regnmängdens avvikelse från normalen intressant att analysera. En översikt finns i tabellen nedan och här ser vi att vi de senaste åren vant oss med torrare juliväder men att det i år blev lite blötare än normalt.

 

Sammantaget är det alltså inte förvånande att årets juli ansetts som allmänt kass då det varit både något kallare och något blötare än normalt. En olycka kommer sällan ensam för den som både gillar värmen och att regnmolnen håller sig undan. Istället är det augusti som orsakat glädjetjut hos soldyrkarna med både betydligt varmare och betydligt torrare väder än normalt.

 

PS. Apropå sol… Solskensligan 2015 är nyligen avgjord och Hoburg strax söder om Gotland utsågs till vinnare med 999 soltimmar totalt. Trots vinsten måste det kännas en smula snopet att inte riktigt komma upp till fyrsiffrigt. Kampen om andraplatsen mellan Visby och Ölands norra udde var hård men till slut stod det klart att Visby gick segrande ur den striden med 948 timmar, en timme mer än Ölands norra udde. Mer info om solligan och tidigare års segrare hittar du här.

 

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: Oss soldyrkare emellan | Väderguiden