Klimatutmaningen i Paris

”2014 warmest year on record!”
Så löd rubrikerna när förra året skulle sammanfattas av väder- och klimatinstitut världen över.

Det är ingen tvekan om att vi går mot ett varmare klimat och att antropogena effekter (dvs mänsklig påverkan) är den starkaste bakomliggande faktorn. Om två månader är det dags för FN:s stora klimatmöte i Paris (COP21), ett möte som förhoppningsvis blir en vändpunkt i klimatpolitiken. Johan Rockström, professor i miljövetenskap, gjorde i sitt Sommar i P1 en liknelse med att vår planet nu hänger på repen i tionde ronden i en boxningsmatch. Läget är akut, men det är inte omöjligt att hitta nya krafter och tillsammans kan vi lyckas vända trenden och nå en hållbar framtid för alla världens länder.

Den senaste prognosen pekar på att 2015 nu kommer att toppa det rekordvarma 2014 globalt. I en artikel på NOAAs hemsida har forskare beräknat att sannolikheten för detta är hela 97%.

klimat_2015

Temperaturavvikelse hittills i år för 2015 jämfört med de sex varmaste åren man uppmätt. Bild från NOAA.

Enligt NASA:s databas som sträcker sig 134 år bakåt i tiden har nio av de tio varmaste åren inträffat sedan år 2000. Det ”tionde” året är 1998 vilket var ett år med kraftig El Niño. Även i år har El Niño kommit igång ordentligt och det stärker prognosen att 2015 blir ett av de varmaste åren sedan mätningarna började.

Det är ingen särskilt att uppmuntrande läsning att studera diagrammet från NOAA över de globala temperaturavvikelserna sedan 1880-talet. Den ökande trenden är väl synlig och det är därför inte direkt förvånande när nysatta rekord inte står sig särskilt länge.

klimatNOAA

Global temperaturavvikelse från 1880 till 2014. Bild från NOAA.

Inför klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 hoppades man på att nå bindande avtal mellan staterna men mötet blev ett politiskt fiasko med många utdragna diskussioner som inte ledde fram till mer än lösa klimatmålsättningar. Nu står istället hoppet till mötet i Paris.

– Klimatet förändras snabbare än våra ansträngningar att göra något åt problemet, sa USA:s president Barack Obama vid en konferens i början av september. Låt oss hoppas att meddelandet efter toppmötet i Paris istället lyder: ”Ja, klimatet förändras, men våra ansträngningar att göra något åt problemet är större. Vi kommer att fixa det!”

Klimattoppmötet i Köpenhamn 2009

Klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Bild från Wikimedia Commons.

Det här inlägget postades i Klimat, Okategoriserade. Tagg: , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu