Milt i november

Hittills har november varit ovanligt mild i hela landet och flera novemberrekord har slagits, mest utmärkande är 2 nov: Hudiksvall 17,6°. Orsaken till de höga temperaturerna är att det övervägande blåst omkring sydliga vindar vilket har fört upp mild luft över Norden.

10 november blev det mildaste dygnet som observerats så sent på året. Malmö hade då som medeltemperatur 13,2°. Novemberrekordet för dygnsmedeltemperatur är från Malmö-Bulltofta 1 november 1968: 14,1°.

De varma veckor vi haft sedan mitten av oktober har försenat vinterns ankomst betydligt. Den meteorologiska definitionen av vinter är att dygnsmedeltemperaturen ska vara under 0° , 5 dygn i följd. Det första av de dygnen är då den första vinterdagen. Normalt har vintern så här års erövrat nästan hela Norrland och kommit en bra bit på väg ner över de inre delarna av Svealand. I år hade vintern den 15:e november bara kommit till delar av Norrland och Dalafjällen. Det är dock kallare väder på gång till helgen så vintern kan komma ikapp.

Hur har det sett ut tidigare år?

Faktum är att det sen 2004 varit varmare än normalt i nästan hela landet hela 9 gånger. De år som sticker ut extra mycket är 2009 och 2001 då månadsmedeltemperaturen översteg det normala med 2° till 7° i nästan hela landet.

Det här inlägget postades i Årstider. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Hans Hellström säger:

    Var kan jag se jämförande tabeller för temperaturer,vind och fuktighet månadsvis några år tillbaka? Bra att ha när man ska utvärdera vad tilläggsisolering åstadkommit. Mvh Hans H