Tjäna pengar på klimatförändringar?

Det är inget snack om saken, klimatet håller på att förändras i och med att människan bidrar med växthusgaser till atmosfären som ger en ökad temperatur. Med årsmedeltemperaturer som stiger hela tiden är klimatfrågan just nu hetare än någonsin. 2014 var det varmaste året hittills sedan mätningarna startades år 1880, och år 2015 ser ut att bli ännu varmare. Detta har lett till en del strategiska planer på hur utsläppen skall minskas. Men mitt i allt börjar en del människor få nya tankar gällande klimatförändringarna.

Klimatet kommer att förändras, även om vi idag skulle stoppa alla utsläpp av växthusgaser. Därför är en del företag inne på linjen att dra nytta av de förändringar som kommer. Det kan till exempel vara att bygga stormskyddsbarriärer, som är planerat för Göteborg och som även håller på att byggas utanför New York. Sverige ska även försöka göra affärer på klimatförändringarna, främst inom vattenrening, där vi har stor kompetens, som Svenska Dagbladet pratar om i deras klimatpodd ”SvD 2 grader”.

Sedan kan man ta ännu ett steg till, och se hur ett helt landområde kan gynnas av klimatförändringar. Ett varmare klimat på Grönland leder till att inlandsisen smälter och minskar. Detta öppnar för möjligheter att borra olja närmast kusten, och dessutom kommer nya områden av urberget fram där annars otillängliga mineraler kan grävas upp, vilket National Geographic rapporterar om. Detta kan i det långa loppet öppna för att Grönland kan bli ett självständigt land, enbart för att vi går mot ett varmare klimat.

 

Isberg

Med ett varmare klimat smälter och minskar inlandsisen. Foto: Naturvårdsverket.

 

I slutändan vet alla att klimatförändringar ger en riskabel och osäker framtid. Även om företagen kan tjäna pengar på klimatförändringar så är de flesta intresserade av att ge oss en så bra framtid som möjligt. Nästa vecka är det stora klimatmötet i Paris, där målet är att för första gången på tjugo år enas om ett nytt globalt klimatavtal.

 

Det här inlägget postades i Klimat. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu