Varannandagsväder

Den senaste veckan har cykelturerna till jobbet inte varit de roligaste. Det har varit mycket regn som piskad mot ansiktet och man tänker att det inte är så långt kvar nu, bara lite till.
Samtidigt känner man hur det verkligen tar emot när man trampar, det är vinden som vill trycka tillbaka en.

Lågtrycken har under den senaste tiden stått i kö ute på Atlanten och vi har haft en period med en hel del nederbörd och även blåsigt väder. Det är ju inget ovanligt med mycket lågtryck som passerar på hösten eller förvintern. När det går mot vintern skärps skillnaden i temperatur ute på Atlanten. Det gör att lågtryck bildas som sedan rör sig in mot Skandinavien och ger regn eller även snö om det är lite kallare. I samband med lågtrycken blir det också blåsigt och det är ingen tillfällighet att det finns begrepp som höststormar.

När lågtryck efter lågtryck drar in kan det ibland kännas som att det regnar oupphörligt. Mellan lågtrycken har man dock små högtrycksryggar som tillfälligt växer in och ger uppehållsväder. Det kan även vara klart väder innan nästa front med tillhörande lågtryck rör sig in med ökad molnighet och efterhand nederbörd. Så när lågtrycken står på kö på Atlanten kan det trots detta alltså bli uppehåll och även soligt väder, men det är ofta kortvarigt. Har man tur kommer lågtrycken och fronterna in på natten och högtrycksryggarna in på dagarna, men det kan ju också bli tvärtom. Om lågtrycken rör sig något långsammare kan det bli regn en dag, sol nästa och den tredje dagen regn igen o.s.v. Det blir soligt varannan dag och regn varannan dag.

Det är ju inte bara på hösten som vädret är ostadigt på det här sättet, det kan det vara året runt. På sena hösten och vintern kan det vara lite svårare att få uppleva solen mellan lågtrycken när dagarna är så korta.

Under sena hösten och vintern är det ju kallare också och då kan nederbörden komma i form av snö. Det blir också stora växlingar i temperatur. Snö drar in, övergår i regn, det klarnar upp och blir minusgrader och påfrysning, sedan ökad molnighet, nästa område med snö som övergår i regn, därefter uppklarning igen och sjunkande temperaturer. Ungefär så kan det hålla på och det kan bli mycket besvärligt med halka på vägarna.

Det kanske inte riktigt blir varannandagsväder under den närmaste veckan, men vi har ett gäng lågtryck som kommer hälsa på med mycket svängningar i temperaturen. Så passa på att njuta av solen mellan lågtrycken och ta det försiktigt på vägarna.  För egen del får cykeln hamna i förrådet och imorgon blir det byte till dubbdäck på bilen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu