Klimatet är på tapeten

I lördags 12 december 2015 klubbades det rättsligt bindande klimatavtalet igenom i Paris efter en veckas förhandlingar i COP21-mötet. Avtalet innebär att alla länder har enats om en plan för att minska klimatutsläppen. Den viktigaste punkten i avtalet är att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader, med strävan att den ska hållas under 1,5 grader. För att ligga i linje med 1,5-gradersmålet måste vi enligt forskarna snabbt minska på växthusgasutsläppen genom minskad användning av fossila bränslen. En annan viktig punkt i avtalet är att alla länder vart femte år ska upprätta uppdaterade nationella klimatplaner som visar på vilka åtgärder som har genomförts och hur man ska fortsätta arbetet för att minska utsläppen. Enligt avtalet ska även utvecklingsländer få stöd för att minska utsläppen och hjälp med att anpassa samhällen till det förändrade klimatet.

Klimatet är verkligen på tapeten just nu och så även i årets upplaga av Musikhjälpen som drog igång i söndags den 13 december med temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. De senaste fem åren har 100 miljoner människor tvingats fly sina hem på grund av extremväder såsom kraftiga skyfall, översvämningar och torka. Om den globala temperaturen fortsätter att stiga finns risk att vi får allt fler och kraftigare extremväder i framtiden. De flesta katastrofer går dock att förutse och med rätt varningssystem och utbildning av hur människor ska skydda sig själva och sina hem kan fler liv räddas och fler kan återhämta sig snabbare efter en katastrof. I till exempel Bangladesh har antalet cykloner blivit fler och kraftigare de senare åren och då många bor nära kustlinjen och i havsvattennivån drabbas många av översvämningar i samband med cyklonerna. I dessa regioner jobbar man för att bygga cyklonskydd och utbilda befolkningen så att de vet hur de ska reagera vid cyklonvarningar och vilka förberedelser de behöver göra i sina hem för att allt inte ska bli förstört vid översvämningar utan att de kan återvända när vattnet har runnit undan. I delar av Afrika är det istället torkan som är ett stort klimathot. Utan vatten är det svårt för befolkningen att leva, odla grödor eller föda upp djur. I dessa område jobbar man bland annat för att plantera träd vilka suger upp vatten vid nederbörd och håller jorden bördig. Man jobbar även med att anpassa jordbruket för klimatet genom anpassade bevattningssystem samtidigt som man optimerar vilka grödor som odlas. Du kan läsa mer om Musikhjälpen och det arbete som görs här.

I en dokumentär från UR, ”I skuggan av klimatet”, får vi följa människor som på ett eller annat sätt drabbats av klimatförändringarna. I Kalifornien, som är inne på sitt fjärde år av extrem torka, får vi följa en familj som förlorade hela sitt hem i en av de stora skogsbränderna hösten 2015. I Los Angeles skapar vattenransonering osämja mellan grannar då man hänger ut varandra för slöseri av vatten. Ibland annat Sydamerika är smältande glaciärer ett problem för om glaciärerna försvinner hotar vattenbrist miljoner människor i Sydamerika. Pastoruri-glaciären i Peru har tappat 40 % av sin yta sedan 1970. Här gör forskare försök för att stoppa avsmältningen genom att placera ut hö på glaciären. På andra ställen i Peru har man byggt dimfångare för att omvandla vattenångan i dimma till vatten.

Mer information finns i filmen: I skuggan av klimatet.

Det här inlägget postades i Klimat, Okategoriserade. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu