Om fem år blir onormalt normalt

Vi meteorologer pratar ofta om att det är ovanligt varmt. Eller ovanligt kallt för den delen, men ska man vara ärlig är det – i klimatförändringarnas spår – oftare varmare än normalt än tvärtom nu för tiden. Men hur kan man veta vad som är normalt? Vad är det vi jämför med?

Värmebölja i Europa 2006

Värmebölja i Europa 2006, mycket varmare än ”normalt”.

Det funkar så klart inte om alla meteorologer själva utgår från vad de tycker är normalt väder för en viss månad eller en årstid. Det måste standardiseras! I början av 1900-talet kom meteorologer från hela världen överens om att man skulle utgå från medelvärden beräknade över en såpass lång tidsperiod att enskilda extrema väderhändelser inte påverkade allt för mycket. Man enades om att 30 år var lagom lång tid för dessa normalperioder och att varje 30-årsperiod ska sluta på en nolla (exempelvis 1921-50). En del av normalperioderna har fått mer genomslag än andra och kallas standardnormalperioder. Dessa är exempelvis 1931-60 och den nuvarande referensperioden 1961-90.

Nästa standardnormalperiod blir således 1991-2020! Om drygt fem år byter vi alltså ut alla värden för vad vi kallar ”normalt”. Detta får en del märkliga konsekvenser. Antag att vi i juli nästa år får en medeltemperatur något över det normala. Om vi i juli år 2021 skulle få exakt samma medeltemperatur skulle vi kanske säga att den månaden istället blev något kallare än normalt. Det som tidigare var onormalt blir normalt, det som vi idag kallar normalt blir onormalt.
Kritik har framförts mot att det tar för lång tid (30 år!) innan standardnormalperioden byts och att data från 1961-90 inte är särskilt representativt in den tid av klimatförändringar som vi lever i idag. Dessutom blir det en stor omställning när allt data plötsligt byts ut när 1961-90 överges för 1991-2020. Kanske vore det bättre med en rullande 30-årsperiod och att vi i år skulle jämföra med väderdata från 1985-2014?

Det händer dock ytterst sällan att vädret är helt normalt, det vill säga att en månad exakt prickar standardnormalperiodens medeltemperatur och nederbördsmängd för den månaden. Detta inträffade exempelvis i Göteborg i november 2007 då medeltemperaturen 4.2 grader och 82 mm i nederbörd exakt stämde överens med normalvärdet. Det var första gången det inträffade i Göteborg sedan mätningarna startade där år 1859. November 2007 var alltså onormalt normal!

Det här inlägget postades i Klimat. Tagg: , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu