Magiska snöflingor

Har du någon gång tittat riktigt, riktigt nära på en snöflinga? Om du gjort det har du antagligen fascinerats över att naturen lyckats skapa ett sådant pyttelitet komplicerat men ändå symmetriskt mönster.

Snöflingor bildas i moln där det finns både iskristaller och vattendroppar. Iskristallerna, som är sexkantiga till formen, fastnar i varandra och bildar en platt struktur med sex utstickande partier och växer till ytterligare på bekostnad av vattendropparna. Exakt vilken form snöflingan får beror bland annat på temperaturen i molnet. Ligger temperaturen mellan 8 och 22 minusgrader blir resultatet oftast den klassiska sexarmade snöstjärnan, men vid andra temperaturer kan det uppstå snöflingor som är formade som plattor (0-3 minusgrader), nålar (3-8 minusgrader) eller pelare (kallare än 22 minusgrader).

Oftast är det vid lättare snöfall när flingorna yr runt i luften som man kan få möjlighet att detaljstudera snöflingans elegans. Men de (forskare) som verkligen är dedikerade till att ta reda på allt om snöflingans form och de fysikaliska och kemiska förklaringarna bakom dess struktur nöjer sig såklart inte med att vänta på rätt typ av snöfall. Istället har de i laboratoriet kunna framställa egna snöflingor och genom att styra över temperatur och luftfuktighet visade det sig snart att de även kunde designa vilket utseende som den färdiga snöflingan skulle få. Och med bra makro-objektiv på kamerorna har de kunnat filma och fota snöflingorna så att även alla andra kan beskåda snöflingornas fascinerande former. Se till exempel filmen nedan och klicka dig vidare på för massor av bilder!

 

Video från snowcrystals.com

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu