Bli molnskådare i sommar

Inget moln är det andra likt. Är det verkligen sant? En sommarhimmel med mycket moln kan verka helt kaotisk med moln som hela tiden nybildas, omformas och löses upp. Det förekommer allt från de tunnaste morgondimmorna till skräckinjagande åskmoln. Hur ska man någonsin kunna få någon ordning på detta?

Som de vetenskapsmän vi meteorologer är har vi självklart arrangerat ett omfattande system där molnen delas in i olika klasser. Historien om hur molnen fick sina namn sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Dag som natt förde man noggrann loggbok över hur molnen ändrade skepnad och man analyserade vilka vädersituationer som var kopplade till de olika molntyperna. Observerar du ett bymoln är det risk för kraftiga skurar och hagel innan du hunnit hem, men ser du bara små platta stackmoln behöver du inte oroa dig för att du glömt paraplyet idag igen.

Till slut hade man kommit fram till en indelning med tio huvudtyper av moln och i Carl von Linnés anda gav man dem latinska namn baserat på form, höjd över marken och om de ger ifrån sig nederbörd eller inte (se illustrationen här intill). Stratusmolnen är stora molnsjok medan cumulusmolnen är separata enheter, cirrusmolnen ligger högt i atmosfären medan altomolnen ligger på medelnivå och är det ett nimbusmoln väntas regn, snö eller hagel. Sträcker sig Cumulonimbusmolnen tillräckligt högt upp och får ett utskjutande städ i toppen kan det till och med ge åska.

Cloud_types_en.svg

Molnen har även fått svenska namn med målande beskrivningar av deras utseende:

Stackmoln (Cumulus)

Dimmoln (Stratus)

Regnmoln (Nimbostratus)

Åsk- eller bymoln (Cumulonimbus)

Valkmoln (Stratocumulus)

Böljemoln (Altocumulus)

Skiktmoln (Altostratus)

Fjädermoln (Cirrus)

Slöjmoln (Cirrostratus)

Makrillmoln (Cirrocumulus)

 

Vilken molntyp ser vi på bilden?

Detta är alltså de tio huvudmolnslagen och lär du dig dessa är det en bra början om du vill kunna avgöra vilka moln som rör sig i lufthavet just idag. För att göra det mer komplicerat finns det sedan några specialfall (till exempel pärlemormoln och nattlysande moln som ligger ännu högre i atmosfären) och massor av undergrupper (exempelvis linsmoln och mammamoln) som för den insatte ger ytterligare en beskrivning av molnets utseende. Som sagt, inget moln är det andra likt. Lycka till med molnskådningen i sommar!

 

PS! Lyckas du fånga ett häftigt moln eller något annat snyggt väderfenomen på bild är du hjärtligt välkommen att skicka in den till oss. Vi finns på sociala medier under @forecasverige och du kan även nå oss på mejl [email protected] Tänk på att när du skickar in en bild upplåter du den för en icke-exklusiv rätt för Foreca att fritt använda bilden.

 

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete, Väderskola. Tagg: , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu