Nu känns det att våren är här!

Nu är det verkligen vår!

Så känns det nog för de flesta och med all rätt. Det är faktiskt vår i större delen av landet. I mitt föregående blogginlägg från den 2:a mars hade våren inte ens hunnit upp över halva Götaland. Vill du läsa det blogginlägget kan du klicka här.
Vid den tidpunkten fanns tendenser till att mars eventuellt kunde bli kallare än normalt, vilket skulle bromsat upp vårens framfart. Så blev det inte, utan för tredje året i rad fick vi en mars som blev varmare än normalt, jämfört med referensperioden 1961-1990 (se kartan nedan). Den kalla luften lade sig istället öster om Skandinavien. Visserligen var temperaturöverskottet inte lika stort som de två föregående åren, men det senaste decenniet har kallt väder i mars blivit allt mer sällsynt. Senast vi hade en riktigt kall mars i Sverige var 2013. Dessförinnan var det 2006, även om 2010 också blev hyfsat kall.

 

mars_avvikelse

Avvikelse från månadsmedeltemperatur för mars 2016, jämfört med referensperioden 1961-1990. (Klicka på kartan för att förstora den)

April har redan bjudit på det mesta

Halvvägs in i april kan vi konstatera att den första halvan av månaden varit varmare än brukligt. Å andra sidan är det normalt nu för tiden att april blir varmare än jämfört med referensperioden 1961-1990. Under dessa två första veckor har vi hunnit vara med om mycket – allt som en aprilmånad kan och bör innehålla! Det har snöat, det har regnat. Det har varit minusgrader på nätterna såväl i norra som i södra Sverige. Vi har förstås fått njuta av den härliga vårsolen och dessutom klämt in den allra första försommarvärmen. Bredåkra flygplats utanför Ronneby nådde nämligen 21 grader redan den 5:e och samma dag hade flera stationer i östra Götaland temperaturer på 17-18 grader.

cummoln

Cumulusmoln är ett tydligt vårtecken. Bilden är tagen den 10 april 2016. (Klicka på bilden för att förstora den)

Till följd av temperaturöverskottet har också våren brett ut sig över landet (dygnsmedeltemperatur över 0 grader sju dygn på rad). Den är lite tidig också, nu är det bara delar av fjällvärlden och norra Norrlands inland som fortfarande har vinter. I kartorna nedan ser ni vårens läge den 14 april och var den normalt sett har nått den 15 april (även detta jämfört med referensperioden 1961-1990).

 

bloggaprilv15varens-ankomst                bloggaprilv15vårnormalt

Till vänster: Vårens utbredning till och med 14 april 2016
Till höger: Vårens normala läge den 15 april utifrån referensperioden 1961-1990
(Klicka på kartorna för att förstora dem).

Lite kallare väder på gång

Den kommande veckan bjuder på lite kallare väder som det ser ut just nu. Det ser också ut att bli ganska lågtrycksbetonat och kyligt månaden ut om man ska tro den senaste långtidsprognosen. Man får nog vara beredd på en och annan överraskning. Rätt som det är kan försommarvärmen vara tillbaka, åtminstone i söder. Om det kallare vädret trots allt står sig månaden ut ska det bli intressant att se om det är tillräckligt för att motverka överskottet!

 

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu