Oss soldyrkare emellan

blågult2Vi nordbor är verkligen ett soldyrkande folk. Från det att de första värmande solstrålarna når oss tidigt under våren till dess att höstens kalla vindar tvingar oss att knäppa jackan är det bara en sak som dyker upp i huvudet så fort solen tittar fram: ut och njut! Men som du säkert vet gäller det att sola med måtta. Solens strålar må vara sköna men en del av ljuset är ack så bedrägligt.

Solljuset som når oss är uppdelat i en massa olika våglängder (eller frekvenser om du hellre vill) från ultraviolett (UV) med kort våglängd via det synliga spektrat till det långvågiga infraröda (IR). Hur mycket solljus som når oss på markplan beror på en mängd faktorer. Förutom såklart tidpunkten på dygnet och vilken latitud vi befinner oss på spelar det även en avgörande roll hur mycket moln det är på himlen och hur tjockt ozonlagret är.

UV-strålningen är den del av solstrålningen som gör oss brunbrända och man brukar dela in UV-ljuset i tre intervall: A, B och C. UVA är den del som är närmast synligt ljus och UVC ligger längst ifrån. Ozonlagret plockar upp UVC och det mesta av UVB medan UVA släpps igenom. Att vi blir bruna under sommaren beror på att huden bildar pigmentet melanin som skydd när den utsätts för UVB. UVA-strålningen tränger djupare ner i huden och bryter ner de protein som håller samman bindväven, en process som snabbar på hudens åldrande och ger fler rynkor. Dessutom kan UV-strålningen orsaka förändringar på DNA vilket i sin tur kan orsaka cancer.

Nu i juni, kring sommarsolståndet, har vi årets högsta UV-strålning och man bör vara extra aktsam med hur mycket man solar. Och eftersom ozonlagret dessutom successivt tunnas ut under sommarmånaderna gäller det att man passar sig även senare på säsongen. Sandstränder reflekterar UV-ljus och kan ge dubbel effekt. Dessutom kan UV-strålning tränga igenom en bit under vattenytan, så man går inte säker någonstans!

Det bästa skyddet mot solens farliga strålar är kläder, hatt och solglasögon. Solkräm bör användas på de områden som ändå blir utsatta. En bra tumregel är att hålla sig i skuggan när solen står som högst på himlen (kl 11-15). På Strålskyddsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om hur du ändå kan njuta av solen på bästa sätt.

Baserat bland annat på hur mycket moln det finns i väderprognosen kan man räkna ut ett UV-index som klassificerar strålningen från låga till mycket höga nivåer. UV-index hittar du här på vår hemsida.

Återstår att se var sommaren blir soligast i år. Förra året vann Hoburg solskensligan och 2014 utsågs Luleå till segrare. Låt oss hoppas att det blir en härlig sommar med sol, värme, åska och några regniga dagar – allt det där som hör den svenska sommaren till!

Trevlig sommar!

/Christoffer

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Tagg: , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu