Regnbågen – ett optiskt fenomen

Fascineras du liksom jag av regnbågen, ofta skådad i samband med regnskurar på sommaren? Har du funderat över hur regnbågen bildas och varför färgerna i regnbågen alltid kommer i samma ordning ska du fortsätta läsa här.

Regnbåge. Foto: Maria Jönsson.

Regnbåge. Foto: Maria Jönsson.

Hur bildas regnbågen?

Regnbågen är ett optiskt fenomen som uppstår när solljus bryts och reflekteras i de nästintill sfäriska vattendropparna i luften. För att regnbågen ska uppträda krävs att det finns vattendroppar i luften och att solen står relativt lågt på himlen bakom betraktaren. Vattendropparna behöver inte nödvändigtvis komma från regn, utan kan lika gärna vara droppar från till exempel en vattenspridare eller ett vattenfall. När en solstråle träffar en regndroppe bryts ljusstrålen mot regndroppens yta och delas då upp i regnbågens alla färger. Ljuset speglas därefter i droppens bakre yta för att till sist brytas ytterligare en gång då det lämnar droppen. Det som betraktaren då ser är en regnbåge med färgen rött ytterst i bågen, följt av orange, gult, grönt, blått, indigo och violett längst in.

Varför är färgerna alltid i samma ordning?

Vitt solljus består av de sju färgerna rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett som alla bryts olika mycket när ljuset når regndroppens yta. Rött ljus, som har längst våglängd, bryts mindre än violett ljus som har kortast våglängd. Eftersom färgerna bryts olika ger dropparna på en viss höjd rött ljus och dropparna på en annan höjd ger gult ljus, osv. Färgerna i regnbågen ordnar sig från längst våglängd ytterst till kortast våglängd innerst i bågen, dvs. rött ytterst, därefter orange, gult, grönt, blått, indigo och till sist violett innerst.

Dubbel regnbåge

Ibland kan man se en svagare regnbåge utanför den första bågen. Den sekundära regnbågen bildas då ljusstrålen speglas två gånger inuti regndroppen innan de når betraktarens ögon. Färgerna är svagare i den sekundära regnbågen, men också i omvänd ordning med violett ytterst och rött innerst.  På bilden nedan kan man se en sekundär regnbåge som är något svagare än den primära.

Dubbel regnbåge. Foto: Nitzan Cohen

Dubbel regnbåge. Foto: Nitzan Cohen.

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: Regnbåge i full cirkel | Väderguiden