Så var vädret i juli

Vädret i juli har varit ganska typiskt sommarväder. Vi har haft en värmebölja med högsommartemperaturer över 25 grader och vi har haft längre perioder med ganska växlande väder med moln som poppar upp under dagen och solglimtar mellan molnen och många soliga kvällar när molnen löses upp. Det har också varit en hel del åska i regnskurarna under juli vilket är fullt normalt. Juli och augusti är vanligen de åsktätaste månaderna på året. Flest blixtar på en dag var det den 26 juli med nästan 10 000 registrerade blixtar. Visby vann solligan och huvudstaden är den plats som haft högst medeltemperatur. Tre dagar i rad den 23-25 juli noterades över 30 grader på flera platser i landet. Natten mot 25 juni var årets första tropiska natt på en plats, Vinga utanför Göteborg. Då sjönk temperaturen inte under 20 grader på hela natten.

Att vara meteorolog under sommaren när vi har mycket skurar och ostadigt väder är både lätt och svårt. Vädret följer ofta ungefär samma mönster från dag till dag med stackmoln som växer till under förmiddagen och blir tillräckligt stora för att ge regnskurar med åska under eftermiddagen och tidiga kvällen. Sedan brukar det ofta klarna upp till senare delen av kvällningen. Kruxet är att regnskurar är så lokala fenomen att det är nästan omöjligt att pricka in dem på rätt ställe vid exakt rätt tid. Ofta varar de kortare än 20 minuter innan det försvinner och man får vänta en stund på nästa regnskur. Samtidigt så rör de sig med vinden. Så för en vanlig sommar firare som tittar i sin väder app kan det vara svårt att hänga med i svängarna eftersom man oftast bara får en symbol per timme. Man ska inte bli förvånad om det på två platser några kilometer från varandra är helt olika väder, ena stället kan få 20 mm regn på en störtskur medan det på det andra stället är helt torrt och kanske solen till och med tittar fram. Det bästa sättet att göra sin egen väderprognos för de närmsta timmarna är att titta hur stora molnen har blivit och vad klockan på dagen är. Innan molnen börjar ge regn så växer det ofta till så att det blir fler gånger högre än de är breda så om det redan på förmiddagen är väldigt upptornande moln, så blir det ofta regnskurar ganska snart på eftermiddagen. Ett annat bra sätt att hålla reda på dygnet är att titta på en radarbild som visar var regnskurar finns just nu. Det går oftast att följa åt vilket håll regnskurarna rör sig med vinden.

Jag vill tipsa om mitt blogginlägg från förförra året där jag gick igenom hur stackmoln växer till och ger skurar under eftermiddagen. Det typiska sommarvädret.

Det här inlägget postades i Årstider, Månadskrönika. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu