Bondepraktikan

Bondepraktikan har sina rötter i 1500-talets Tyskland, och utvecklades som en handbok med råd och tips för bönder. Den första var bara några sidor lång. Bondepraktikan kom till Sverige genom Danmark, något som är intressant att komma ihåg då man tycka att en del råd kanske borde skilja sig åt länderna emellan. Den första svenska utgåvan kom 1662.

Det finns många fina råd angående vädret i Bondepraktikan. Inte många av dem använder jag i mitt dagliga arbete, men lite roligt är det att läsa dem ibland. Det är som poesi. Lyssna på följande råd. Och lyssna efter om ni hör paddorna skria, för då blir det regn.

När paddorna om morgonen mycket skria
Då får vi ett stort regn visserliga

Eller spana efter gäss och änder. Jag vet inte hur många som måste samlas för att det våta vädret ska komma. Men med tanke på att det finns samlingar av gäss och änder i varje större stad med vattendrag borde det vara vått väder jämt.

När gäss och änder vilda och tama
Mycket bada och sig samle tillsamman
Och många sådana foglar komma här
Ett wått wäder för handen är.

Och akta dig för att bränna gröten på morgonen, speciellt om du har små barn hemma. Då blir det stormväder.

När gröten månd brännas wid
Och barnet ej roligt nattetid
Betyder regn och stormwäders il

Sen finns det mer specifika råd, kopplade till datum. Håll till exempel ögonen öppna den 10 augusti, på Laurentiusdagen. Blir det en vacker dag så bådar det för en god höst. Det samma gäller Bartolomeusdagen den 24 augusti.

Idag vet vi att vädret har inget minne. Det kommer inte ihåg att det ska vara en fin höst bara för att en viss dag råkar vara vacker. Men förr i tiden var det vad man hade att gå på. Och det byggde troligen på traditioner och mannaminnet. Vissa delar av Bondepraktikan kan faktiskt vara lite logiska, men till största delen bör den tas som kuriosa.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu