OS-vädret

OS är i full gång, och vädret kan spela in en hel del på de olika sporterna. Till exempel var de tvungna att ställa in rodd för att det blåste för mycket och ledaren i damernas linjelopp kraschade när hon bromsade i nedförsbacke då det var för blöt efter regn under söndagen. Men hur brukar vädret normalt vara under denna tid på året i Brasilien?

Vädret ställde till det för roddarna som fick ställa in tävlingarna under söndagen.

Brasilien ligger på södra delen av halvklotet, så nu när vi har sommar här i norr så har de vinter. Dock så ligger landet så nära ekvatorn att det inte nämnvärt blir så mycket kallare under vintern än på sommaren. Ju längre söderut och bort från ekvatorn man kommer i landet, desto större blir temperaturskillnaden mellan sommar och vinter. Huvuddelen av OS går i Rio de Janeiro, medan några fotbollsmatcher även går i andra städer runtom Brasilien. En av dessa städer är Manaus i Amazonas där Sveriges U21-lag för herrar spelat ett par matcher i omkring 30 grader varmt väder och mycket hög luftfuktighet. Men det blir inte så mycket varmare än omkring 32 grader i den tropiska regnskogen, och allmänt årsmedeltemperatur på omkring 22 till 26 grader. Varmast i landet blir det istället i de nordöstra delarna av landet. I Rio de Janeiro blir det vanligtvis omkring 26 grader som max under dagen i augusti, men det har hänt att temperaturen varit ner mot 5 grader och att snöfall förekommit. Även frost har bildats när en polarfront har dragit förbi.

 

Vädret framöver nu i Rio de Janeiro i veckan väntas bli till en början lite ostadig med lokala regnskurar i samband med ett lågtryck som långsamt drar bort österut, men annars mycket halvklart. Temperaturerna kommer vara nu i början och mitten av veckan på omkring 20 till 24 grader. Lite senare i veckan och framåt helgen blir det uppehåll då en högtrycksrygg växer in. Högtrycksryggen ser sedan ut att ge fortsatt uppehåll även under senare delen av slutveckan under OS. Denna rygg drar även in lite varmare luft västerifrån och ger sannolikt temperaturer på över 25 grader.

Det här inlägget postades i Årstider, Idrottsväder, Klimat, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu