Sprites – ett okänt väderfenomen

Det senaste halvåret eller så har jag sett en del väder-twittrare lägga upp bilder på s.k. sprites. De ser verkligen spektakulära ut. Jag visste inte särskilt mycket om sprites, därför tänkte jag att jag skulle passa på att lära mig lite mer, samtidigt som jag delar med mig till er läsare. Jag har inte hittat någon bra svensk översättning av sprite, men på Wikipedia finns en kort artikel under uppslagsordet luftande ( läses luft-ande). Namnet myntades av Dr. Davis Sentman på University of Alaska som är en av få som forskar på sprites.  Han döpte fenomenet efter karaktärer ur två Shakespearepjäser som kallades för sprites.

Vad är då sprites? Kortfattat kan man säga att det handlar om elektriska urladdningar ovan molnen i ett åskväder. Blixturladdningar påverkar det elektriska fält som finns i atmosfären, och vissa typer av (positiva) blixtar kan utlösa en sprite. Till skillnad från en vanlig blixt, som genererar mycket värme, är en sprite inte alls brännande på samma sätt, den påminner mer om vad som händer i ett lysrör. Ljuspartiklar (fotoner) avges när en partikel återgår till ett mindre energirikt tillstånd. Färgen är ofta röd-orange eller grön-blå. De dyker ofta upp i grupp och befinner sig högt upp i atmosfären, 50-90 km från jordytan.

Observationer finns åtminstone sedan 1800-talet, men fenomenet fotograferades först 1989. Sedan dess har observationer gjorts över samtliga kontinenter utom Antarktis. Höghastighetskameror har använts för att visa att de rör sig nedåt från ca 80 km höjd med en hastighet av upp till 10 % av ljusets hastighet.

Bild: public domain

Bild: public domain

Det här inlägget postades i Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu