Septembers överraskningar

September förvånar än en gång med soliga dagar och för årstiden höga temperaturer. Ett mäktigt högtryck ger stabilt väder över praktiskt taget hela Europa just nu och på många håll på kontinenten når dagstemperaturen upp i omkring 30 grader. Även för vår del i Skandinavien är det för årstiden mycket varmt med temperaturer som dagtid stiger upp mot 20-25 grader i landets södra delar och 15-20 grader i norr. Tittar vi på hur dygnets medeltemperatur skiljer sig från det normala (beräknat på den klimatologiska perioden 1961-1990) har det hittills i september varit 2-5 grader varmare än normalt i landets södra delar och 1-2 grader varmare än normalt i norr. För den som gillar sol och värme kan jag ge den glädjande prognosen att högtrycket väntas hålla i sig även kommande vecka och dygnsmedeltemperaturen väntas ligga 4-6 grader över det normala i stort sett hela landet under kommande vecka.

Brittsommar och Indiansommar

I samband med sensommarvärmen som vi har nu i dagarna är det många som använder uttryck som Brittsommar och Indiansommar. Brittsommar en period med sommarlikt väder som infaller omkring den 7 oktober, den heliga Birgittas dag. Perioden med sommarväder måste dock ha föregåtts av en period med kyligare väder. Indiansommar är ett uttryck lånat från USA och Kanada som används om en period med varmt och soligt väder under hösten, men även i detta fall måste den varma perioden komma efter en period med kyligare väder och nattfrost. Indiansommar är inte lika snävt begränsat i tid som Brittsommar utan kan sträcka sig från slutet av september till mitten av november. Det sommarlika vädret vi har nu i mitten av september följer inte en kall period och därför är varken Brittsommar eller Indiansommar de korrekta uttrycken att använda om den värme som vi upplever nu. Vill du läsa mer om Brittsommar och Indiansommar kan jag rekommendera det här blogginlägget från 2013.

Dimma

Trots att vi dagtid har sommartemperaturer känns det ändå att hösten är på gång. Så fort solen går ner blir det genast kyligare och nattetid har vi temperaturer på endast enstaka plusgrader. Det blir med andra ord stora temperaturkontaster mellan dag och natt och det blir extra svårt att veta hur man ska klä sig då det är kyligt på morgonen när man går hemifrån men varmt mitt på dagen. Inte bara de kalla kvällarna och morgnarna skvallrar om att hösten är på gång. Du kanske har tänkt på att det har varit en del lokal dis eller dimma under morgnarna på sistone? Den dimma vi har sett de senaste dagarna är så kallad strålningsdimma som oftast bildas över öppna fält eller gräsplaner och endast sträcker sig ett par meter upp. Strålningsdimma bildas ofta på sensommaren och hösten i högtryckslägen med klart väder och svaga vindar. Under natten när det är klart väder strålar marken ut en massa värme och luften närmast marken kyls av. När luften kyls av kondenserar vattenångan i luften, eftersom kall luft inte kan innehålla lika mycket vattenånga som varm luft, och det bildas små små vattendroppar i luften – dvs. dimma.

Strålningsdimma över öppet fält. (Foto: Maria Jönsson)

Strålningsdimma över öppet fält. (Foto: Maria Jönsson)

Det här inlägget postades i Årstider, Väderprognoserna, Väderskola. Tagg: , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer på

 1. Thomas säger:

  Bästa förklaringen av dimbildning som jag läst någonsin!

  ”Under natten när det är klart väder strålar marken ut en massa värme och luften närmast marken kyls av. När luften kyls av kondenserar vattenångan i luften, eftersom kall luft inte kan innehålla lika mycket vattenånga som varm luft, och det bildas små små vattendroppar i luften – dvs. dimma.”

  Tack för den solklara 🙂 förklaringen!

  • Maria Jönsson säger:

   Tack Thomas!

  • Stefan i Malmö säger:

   Icke att förglömma att det även blir ganska vått t.ex. i gräsmattorna, och framförallt på plana mörka hustak, så att det inte bara droppar, utan t.o.m. rinner vatten i stuprören.