En första titt på decembervädret

Så går vi snart in i december. Julmånaden. Och då undrar ju alla om det blir en vit jul eller inte? Själv är jag en sån som älskar snö, helst från november till februari så man kan åka skidor och annat roligt. Men viktigast är nog ändå att det blir en vit jul, annars får den rätta julkänslan svårt att infinna sig. Den där fantastiska känslan när man går ut en julaftons morgon och det är alldeles tyst. Tyst som det bara kan bli när snön på träden och marken liksom dämpar allt ljud. Det känns nästan som att det är en avsaknad av ljud i sådana lägen. Åh, det vore ju något att få till jul!

Men hur ser chanserna ut till en vit jul då? Ja, tittar man statistiskt så är chanserna så klart störst i Norrland. I Mälardalsregionen är det snö ungefär i 50% av fallen. Längs västkusten och i Skåne endast 30-40% av fallen. Sämst chans till en vit jul är det i Sydvästligaste Skåne där man endast en av fem julaftnar vaknar upp till ett vitt pudertäcke. Det ska väl också sägas att denna statistik tar hänsyn till jular under perioden 1931-1980, så det kan faktiskt vara så att chansen är ännu lite lägre, med tanke på den globala uppvärmningen.

vita-jular-frekvens

Frekvens av vita jular i Sverige under perioden 1931-1980

Årets decembermånad inleds med kyliga nordliga vindar och ganska soligt väder. Men redan från söndag slår det om till mildare väder. Anledningen är att ett högtryck över Brittiska öarna och Centraleuropa styr upp mildluften på Atlanten långt upp över norra Skandinavien. Detta mönster ser sedan ut att hålla i sig till dagarna runt lucia, men
sedan verkar det som att det åter blir ett omslag till kalla nordliga vindar.

De kalla nordliga vindarna dominerar sedan väderläget under mitten av december. I norra Sverige ser det då ut att kunna falla en del snö, men det är inte uteslutet att det faller lite snö även i söder. Det är kanske den här perioden vi ska hoppas mest på, för till veckan före jul verkar ett högtryck växa sig starkt över Skandinavien och ge kallt väder, men också torrt med mestadels uppehåll. Men för alla som gillar snö kan vi väl säga att hoppet lever!

Det här inlägget postades i Årstider, Månadskrönika, Specialprognos. Tagg: , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu