Nyårsvädret – fyrverkeriklart eller grådassigt?

Så här dagarna innan nyårsafton är det väl många som är lite extra intresserade av väderprognosen. Hur blir det egentligen på nyårsafton? Kommer vi kunna se några fyrverkerier på tolvslaget, eller blir det dimma för hela slanten? För att se din lokala prognos rekommenderar jag att du knappar in adressen www.foreca.se i din internetbrowser, men jag ska försöka ge en lite mer översiktlig prognos för nyårshelgen i textform här nedan.

Götaland och Svealand

Nyårsafton inleds med mulet väder i Götaland och Svealand, och temperaturer mellan 5 och 9 grader. Rejält milt för årstiden alltså! Det blir också lite blåsigt med måttliga till friska väst- till sydvästliga vindar. Något lätt regnstänk kan förekomma på sina håll, men det väntas ändå mestadels uppehåll.  Från seneftermiddagen och vidare under kvällen börjar molnen som täcker Sveland att förskjutas söderut och det börjar klarna upp norrifrån. Här kastar vi in en liten brasklapp och påpekar att prognoserna de senaste dagarna har spretat en del. Det är lite osäkert hur snabbt det klarnar upp nämligen, och med det vilket område som får klart väder. Det kan bli ganska stora kontraster alltså. Antingen klart väder med sjunkande temperaturer, eller fortsatt milt och mulet, möjligen lite disigt då också. För Götalands del väntas däremot fortsatt milt och mulet, och som om det inte vore nog så aktiveras dessutom ett regnområde från sen kväll. Det täcker sedan så gott som hela Götaland, möjligen undantaget den nordligaste delen, under natten och söndag morgon.

Norrland

Här blir det ganska stora skillnader beroende på var man befinner sig. Är man på skidsemester i fjällen till exempel så får man räkna med molnigt väder och tidvis tätt snöfall och också riktigt blåsigt, med risk för snödrev!  Framför allt blir det blåsigt i Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen där vinden kan nå upp i stormstyrka, alltså över 25 m/s. Under eftermiddagen och kvällen avtar vindarna norrifrån så efter hand blir det allt svagare vindar i Lapplandsfjällen. I Jämtlandsfjällen fortsätter det däremot att vara blåsigt en bra bit in på kvällen. Temperaturen hamnar mellan 1 och 7 minusgrader.

Öster om fjällen blir det inledningsvis ganska mycket moln och lite lättare snöfall över södra Norrbottens län och Västerbottens län. I södra Norrland däremot delvis klart väder. Vindarna blir måttliga sydvästliga och temperaturen variera från 2-4 plusgrader i Gävleborg till 5 till 10 minusgrader längst i norr. Senare under kvällen förskjuts snöfallet i norr något söderut för att istället täcka Västerbottens län och norra Jämtland och Ångermanland. I Norrbottens län då allt mer uppklarnande. I sydligaste Norrland fortsatt mestadels klart väder.

nyarsvadret

Nyårsvädret mitt på dagen respektive vid tolvslaget. Molnen är grå, ju mörkare färg desto mer moln. Nederbörd visas i form av regn (grönt) och snö (blått).

En snabb titt på nästa års första vädervecka

Sammanfattningsvis så kan man säga att vintern gör comeback! Det rasar ner kallare luft över hela landet och temperaturen hamnar i allmänhet på minusgrader. Det passerar lite lättare snöfall då och då, även över Götaland och Svealand, men det verkar inte bli några större mängder av det.

Avslutningsvis önskar jag samtliga ett Gott Nytt År! Själv ska jag jobba hela nyårshelgen och bara vara lite bitter för det…

Det här inlägget postades i Specialprognos, Väderprognoserna. Tagg: , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu