Polarnatt

Har du liksom jag känt av att det bara blir mörkare och mörkare under dagarna? Inte så konstigt, vi närmar oss vintersolståndet då dagen är som kortast. Vintersolståndet är den tidpunkt då solen står som lägst på himlen och detta inträffar för oss på norra halvklotet mellan den 21 och 23 december varje år. I år inträffar vintersolståndet den 21 december kl. 11:44. Vill du veta mer om vintersolståndet kan jag rekommendera blogginlägget ljusets återkomst.

Polarnatt i Longyearbyen, Svalbard. Foto: Kvabbe Grevlingsti, instagram.com/kvabbe

Polarnatt i Longyearbyen, Svalbard. Foto: Kvabbe Grevlingsti

Även om det inte är många timmar med solljus under dagen just nu har södra Sverige trots allt omkring 6 timmars dagsljus. Värre är det längre norrut, i t.ex. Treriksröset är det nu polarnatt, eller midvintermörker, och solen går inte upp över horisonten över huvud taget.  I Kiruna är det just nu, den 7 december, omkring 1 timme mitt på dagen som solen tittar upp över horisonten, men resten av dygnet står solen under horisonten. Än så länge visar sig solen i Kiruna, om än kortvarigt, men mellan den 11 och 31 december är det polarnatt även här. Även om man under polarnatten inte ser solen är det inte helt becksvart, utan några timmar mitt på dagen är det skymningsljus från solen. Ju längre norrut man kommer desto längre tid varar polarnatten. I Treriksröset är det polarnatt mellan 1 december och 11 januari, i Tromsö i Norge är det polarnatt mellan 27 november och 15 januari och på Longyearbyen på Svalbard vara polarnatten under hela fyra månader, från 26 oktober till 8 mars.

 

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu