Snökanoner

När man hör ordet snökanon tänker nog de flesta antingen på den maskin som används i skidbackar för att spruta konstsnö när natursnön inte räcker, eller snöslunga som är behändigt att använda hemma när mycket snö har fallit och man inte orkar skotta. När meteorologer talar om snökanon så är det inget av det ovanstående. Snökanon är ett väderfenomen där mycket snö faller lokalt, i vissa fall väldigt lokalt och på kort tid.

 

Snökanoner bildas när kall luft drar över öppet hav som fortfarande är relativt varm. Den stora temperaturkontrast som då gäller leder till att vattnet från havet avdunstar och det bildas moln. Från dessa moln börjar det i princip snöa direkt. Vinden spelar även in för att en snökanon ska bildas. Om vinden är antingen för svag eller hård resulterar det inte i någon snökanon. Vinden för sedan vidare molnen och snöfallet mot kuster och över land där det förstärks. Om vinden bara vrider lite så försvagas snöfallet och avta. Ju längre luften färdas över hav, desto kraftigare kan snöbyarna bli. Det kan komma mycket stora snömängder lokalt, men bara någon kilometer bort kan det vara uppehåll och torrt istället.

 

Eftersom luften måste färdas en bra bit över hav för att skapa en snökanon så är det inte hela Sveriges kustband som är utsatt för dessa kraftiga snöbyar. Platser längs ostkusten där fenomenet brukar inträffa är runt Skellefteåtrakten, längs Gävleborgs kust, vid norra Upplandskusten, Östgötakusten samt på Öland och Gotland. Det kan även bildas snökanon över Vättern och Vänern som sedan förs in över land. Detta kallas då för Vättersnö och Vänersnö. Första advent i år berördes östra Svealand av en del snöbyar, och över Bottenhavet och ner mot Östersjön sträckte sig en snökanon, som bilden nedan visar.

snokanon

Radarbild från 1:a advent i år, söndagen den 27:e november. Ett långt stråk av snöbyar kan ses från Finland kust och ligger ner mot norra Gotland.

Begreppet snökanon har troligen fått sitt namn efter att man har studerat fenomenet på radarbilder. Det ser då ut som att det är en kanon som skjuter in snö över land. De snökanoner som används i skidbackarna har säkerligen fått sitt namn efter detta fenomen.

 

En av de värsta snökanonerna på senare år inträffade i Gävle år 1998 i början av december. Då föll det på ett par dygn 131 cm, vilket ställde till med en hel del problem. Runtom i världen hittas snökanoner bland annat i Nordamerika vid gränsen mellan Kanada och USA. Mycket kall luft drar ned norrifrån över de fem stora sjöar som ligger där och ger otroligt mycket mängder snö. Staden Buffalo i USA som just ligger nära gränsen mot Kanada är en större stad som många gånger råkat ut för snökaos p.g.a. just snökanon.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Specialprognos, Väderhändelser, Väderprognoserna. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu