Mild början på 2017 reflekteras av rekordåret 2016

Som flesta personer har märkt så är har det varit rätt så milt de senaste dagarna för att vara i slutet av januari. I torsdags, 26 januari, var det i stort sätt plusgrader under dagen i hela landet. Det är t.o.m. mycket mildare än normalt nu för årstiden. Förklaringen till att det är så milt har att göra med vädret i centrala Europa där dominerande högtryck har legat en längre tid. Högtrycken för upp mild luft från Atlanten utanför Spaniens kust hela vägen till Skandinavien. Vanligtvis brukar lågtryck försvaga högtrycken och föra ned kall luft från Ishavet, men i detta fall är högtrycken så pass mäktiga att lågtrycken inte rår på dem. Under helgen kommer det återigen bli minusgrader i landet, men det väntas fortsatt bli högre temperaturer än normalt.

Hittills har även januari månad i helhet varit mildare än normalt, framförallt i Norrland. Detta följer då samma spår som hela förra året. Precis som de föregående åren 2014 och 2015 så slog 2016 värmerekord och är hittills det varmaste året sedan början av industriella revolutionen i slutet av 1700-talet.

2016 var det 1.3 grader varmare (sett till planetens medeltemperatur under året) jämfört med temperaturen under industriella revolutionen, och även 0.2 grader varmare än förra rekordet under 2015. Detta må låta som små variationer, endast 1.3 grader varmare än för 150-200 år sedan, är det inte skönt med lite varmare väder? Det är i och för sant, men detta får även en hel del konsekvenser. Till exempel ökar risken för extremväder som översvämningar, torka och värmeböljor.

I Paris 2015 skrev flertalet länder under ett avtal som säger att den globala medeltemperaturen inte ska överskrida 2 grader jämfört med hur det var under industriella revolutionen, men även försöka dämpa den stigande globala medeltemperaturen så att ökningen inte överskrider en stigning av 1.5 grader. Då ska det uppmärksammas att redan i februari månad 2016 hade den globala medeltemperaturen redan stigit med 1.5 grader, men detta skedde sannolikt p.g.a. en stark El Niño. Sedan höll sig även globala temperaturer väl över medelvärdet för andra halvan av 2016, vilket säkerligen skedde då havsisens utbredning var extremt liten i både Antarktis och Arktis.

Vi får se i januari 2018 om även 2017 blir ett rekordår eller ej. Många länder har börjat använda mer förnybar energi istället för energikällor som grundar sig på kol. En stor orsak till om 2017 blir ännu ett rekordår eller ej har säkerligen att göra med vad den nya regimen i USA gör med sitt klimatarbete, än så länge låter det som att landets kolutsläpp kommer att öka framöver.

Det här inlägget postades i Årstider, Klimat, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu