Eldregnbåge

För ett par dagar sen inträffade ett rätt så spektakulärt väderfenomen över Singapore. Folk kanske först trodde att det var ett UFO från rymden med tanke på det ljus de såg. I själva verket handlade det om en så kallad eldregnbåge, som har även heter på engelska circumhorizontal arc och som ingår i den stora familjen av halos.

En eldregnbåge bildas från cirrusmoln, som innehåller iskristaller, och ligger på en höjd omkring 20 km höjd och träffas av solens strålar (eller ibland månens, men detta är sällsynt) vid 58 grader eller högre. Detta bildar ett regnbågsfärgat moln, med den röda sidan som alltid pekar upp mot solen och den blåa ner mot jorden.

Att beskriva detta som eldregnbåge är däremot missledande, då det varken handlar om eld eller regnbåge. En regnbåge bildas när ljus sprids i vattendroppar, t.ex. genom reflektion, medan en eldregnbåge behöver iskristaller för att bildas. Ordet eld i uttrycket kommer från att det regnbågsfärgade molnet kan se ut som flammor.

En eldregnbåge har och kan aldrig observerats i Sverige, vilket har med optiken att göra. För att en eldregnbåge ska bildas måste solen stå väldigt högt i himlen, på en höjd av 58 grader eller högre, som skrivet ovan. Detta medför att en eldregnbåge ej kan synas på latituder norr om 55 grader nord eller söder om 55 grader syd. Köpenhamn ligger på 55 grader nord, så vi Sverige kan därmed inte se denna typ av halo.

Eldregnbågar kan ofta misstolkas för regnbågsskimmer. Regnbågsskimmer ger även molnen regnbågens färger (som namnet indikerar) men bildas däremot genom diffraktion. Andra exempel där regnbågsskimmer kan bildas är såpbubblor och det övre skiktet på oljepölar.

Bildresultat för fire rainbow

Eldregnbågen bildas genom att solens strålar träffar iskristaller i molnen på 58 graders vinkel eller mer.

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu