Smog och inversioner

De senaste dagarna har varit väldigt lugna vädermässigt. En högtrycksrygg sträcker sig upp från östra Europa till våra breddgrader och ger stabila förhållanden och (tyvärr) grådisigt väder på många håll i Götaland och Svealand. Molnen har mer eller mindre legat fastlåsta vilket beror på att högtrycket skapar ett ”lock” några hundra meter upp i atmosfären och att fukten som vi har vid marknivå då inte har någonstans att ta vägen. Subsidensinversion heter det på fint meteorologspråk. Subsidens innebär att luften sjunker (i lågtryck stiger luften och orsakar ostadigt väder, i högtryck sjunker luften och ger stabilt väder) och inversion betyder att temperaturen stiger med höjden. Det normala är annars att det blir kallare ju högre upp i atmosfären vi rör oss, men när vi har en inversion är det omvända förhållanden. Ett exempel är för några dagar sedan då temperaturen var ca 5 minusgrader i Sundsvall. Samtidigt var temperaturen 500 meter ovanför Sundsvall nästan 15 plusgrader! Här kunde man ha plockat fram luftballongen och t-shirten alltså!

sundsvall prognostemp

En meteorologisk graf över temperaturen i luften ovanför Sundsvall. Titta på den högra av de blå linjerna, den visar temperaturen vid olika höjder. De gröna siffrorna och de gröna linjerna anger värdet på temperaturen.

Subsidensinversionen och de fuktiga sydliga vindarna från kontinenten har också fört med sig fler spännande händelser för det svenska vädret. I söndags (29 januari) fördes förorenad luft från Polen upp över Östersjön och in över östra Svealand där man kunde se vad som liknade smog i luften. Smog är en mix av dis (vattendroppar) och smutspartiklar i luften som vi mest förknippar med storstäder utomlands. I söndags nådde partikelhalterna vid Hornsgatan i Stockholm så höga nivåer att luften till och med var smutsigare än i Peking vid samma tid. Detta berodde delvis på den förorenade luften som fördes upp från kontinenten men också på biltrafiken som med sina vinterdäck sliter upp mikroskopiska partiklar från de torra vägarna.

Det är ovanligt att vi når så höga partikelhalter under vintern. Under våren kan däremot partikelhalterna ligga på förhöjda nivåer en hel vecka i sträck. Dålig luftmiljö är såklart aldrig bra, men faktum är att partikelhalterna i Stockholm har blivit lägre de senaste åren tack vare dubbdäcksförbund på vissa gator och andra åtgärder. Det är ingen större risk att vistas i områden i Sverige som har höga halter av luftföroreningar eftersom det oftast handlar om en begränsad tid som nivåerna är så höga. Har man däremot nedsatt lungfunktion eller hjärt- och kärlsjukdomar bör man undvika de värsta gatorna.

Även nu i början av februari ligger högtrycket kvar och det fortsätter också att vara risk att förorenad luft från kontinenten förs in över landet söderifrån. Här kan du se hur luftmiljön är i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Trajektorier

Trajektorer som visar hur luften som når Stockholm rört sig de senaste dagarna. Kartorna visar onsdag 1/2 till fredag 3/2 och alla dessa dagar sveper luften upp från sydöstra Europa. Trajektorierna är beräknade med NOAA HYSPLIT.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Tagg: , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu