Snart dags för vår på årstidskartan

Februari har varit varmare än normalt hittills i Sverige och en omsvängning till kallare väder i hela landet är inte i sikte. Det är därför troligt att vi snart får börja rita in vårens ankomst på årstidskartan. Faktum är att det vid några få kuststationer än inte blivit vinter, så där blir det troligen så att vi kommer att gå direkt från höst till vår. Kravet är att dygnsmedeltemperaturen ska hålla sig över 0 grader 7 dygn i rad för att det ska bli meteorologisk vår. I den svenska definitionen ingår också att våren inte kan börja före den 15 februari då det normalt är högvinter även i södra Sverige runt den här tiden. Det är bara i delar av Skånes kustland som det är normalt att våren kommer före februari månads utgång. Men i år ser det alltså ut som att vi får goda förutsättningar för att våren startar redan den 15 februari i ett betydligt större område, främst i södra Sverige. I skrivande stund har en stor del av Götaland och mindre delar av Svealand och Norrland vårtemperaturer, men det krävs alltså 7 dagar i följd för att den meteorologiska våren ska ha startat den 15 februari (det är alltså dag 1 av de 7 dagarna som räknas som vårens startdatum). Prognosen för de kommande 5 dygnen tyder på att dygsmedeltemperaturen håller sig över 0 grader i stora delar av områdena med vårtemperaturer. Våren kan således ha börjat redan i stora delar av Götaland, men även Stockholmsområdet kan få vår redan från den 15:e februari.

Det här inlägget postades i Årstider. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu