Checklista för våren

Årstidskarta 1 mars

Vårens utbredning 1 mars

Den meteorologiska våren har anlänt till stora delar av Götaland! Hurra för det!

”Den meteorologiska våren” innebär att dygnsmedeltemperaturen ska ligga över nollstrecket sju dygn i följd och man säger då att våren kom det första av dessa sju dygn. En lite småtråkig definition kan tyckas, det finns ju massor med andra vårtecken som berättar hur långt våren är framskriden.

Ett annat tydligt tecken för oss meteorologer att våren är på gång är uppkomsten av en viss typ av moln på himlen. Jag talar om stackmolnen, de små vita fluffiga molnen som på den svenska sommarhimlen dyker upp i ett större antal än vad man kan räkna till. Molnet bildas då vatten med solens hjälp avdunstar från marken och vattenångan stiger uppåt i atmosfären. På väg upp kyls vattenångan av och vid en viss höjd kondenserar vattenånga och bildar vattendroppar, dvs molnet. Så för att molnen ska kunna bildas krävs det tillräckligt med effekt på solinstrålningen. På vintern är det inkommande ljuset för svagt, men när det slår om till vår kan molnen börja dyka upp. Och även om de första stackmolnen om våren är små och ynkliga är det samma fenomen som om några månader kommer att ge kraftfulla åskmoln som tornar upp sig.

I Uppsala noterade jag stackmoln på himlen redan sista veckan i mars, men den meteorologiska våren har ännu inte kommit till staden. De flesta tecken pekar dock i samma riktning: våren är onekligen på gång!

Här följer nu en lista så du kan bocka av hur långt våren har kommit hos dig:

⬜ Meteorologisk vår (dygnsmedeltemperatur över 0 °C, 7 dygn i följd)

⬜ Stackmoln på himlen

⬜ Fågelkvitter

⬜ De första vårblommorna

⬜ Grusborttagarmaskinen

⬜ Det är LJUST när man ska hem från jobbet

⬜ Dags för fönsterputsning…

⬜ Mössa, halsduk och vantar behövs inte längre. Solglasögon och vårskorna plockas fram

⬜ Dagsmeja (minusgrader i luften, men solen gör att snön smälter)

⬜ Uteserveringarna med solvägg börjar fyllas

⬜ Prosit! Start på pollensäsongen

⬜ Gässen flyger norrut igen

⬜ Bort med vinterdäcken! Fram med cykeln!

⬜ Sommartid ersätter vintertid

Kanske kan du bidra med några egna vårtecken som borde vara med på listan?

Vårens första stackmoln

Vårens första stackmoln i Uppsala 24 februari

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu