Slut med snö i söder?
Vi står inför ännu ett månadsskifte snart, april står för dörren. Jag måste säga att den gångna vintern ändå känts väldigt lång. Vad kan det bero på egentligen? Det har ju varit ännu en mild, rätt snöfattig vinter.
– Eftersom jag befinner mig i Stockholmsområdet större delen av min tid tror jag det har att göra med det mycket omfattande snöfallet den 9-10 november. Det är väldigt tidigt för snömängder som 40 cm snö. Bara två månader innan, i mitten på september, badade jag i Mälaren. För den som minns var september osedvanligt sensommarvarm.
Nåväl, i södra Sverige har det i långa perioder varit barmark. När snön väl hade lagt sig dröjde det inte länge innan den smälte bort igen. Och så har det hållit på. I landets mellersta och norra delar har det ju snöat en del i sedvanlig ordning, men inte några rekordmängder direkt.
Ordentlig vårvärme
Söndagen och måndagen kommer att bjuda på ordentlig vårvärme i landets södra halva. Det kommer bli 10-15 grader (förutsatt att det är soligt) och på sina ställen kanske ännu varmare än så. Den stora frågan är om vi inte skulle kunna nå 20 grader någonstans?
Anledningen till värmen är att ett högtryck byggts upp över Brittiska öarna och skjuter in lite av sin värme över södra Sverige, precis som bilden nedan visar. Samtidigt kommer lågtrycket kring Kolahalvön att släpa med sig riktigt kall luft norrifrån.
Någon som redan gjort kopplingen om hur det blir i fortsättningen?
… och så kommer självklart bakslaget …
Högtrycket blir inte särskilt långvarigt i sin nuvarande position utan försvagas och förskjuts söderut. Det släpper fram lågtryck som aktiveras på grund av den stora temperaturskillnaden mellan de olika luftmassorna. Bland annat över Sverige. Nu under veckan ska det passera ett par lågtryck, med både regn och snö. Troligen kan det komma snö ända ner över Svealand och snöinslag på Sydsvenska höglandet är inte ovanligt. I norr blir det flera tillfällen med snö och riktigt vinterväder – alltså minusgrader även dagtid. Ett klassiskt bakslag alltså, men det hör ju våren till.
Hur blir vädret i påsk?
Egentligen är det ganska svårt att säga hur vädret kommer utveckla sig i april. Det ser dock ut som att det blir mer högtrycksbetonat över Syd- och Centraleuropa under de första två veckorna, men med en viss dragning till att högtrycket kan sträcka sig en bit norrut ibland. För Sveriges del betyder detta väderläge en hel del lågtryckstrafik (se bilden nedan). Jag tippar ändå att den kallaste luften som kommer på besök nu den sista veckan i mars ger efter och att våren etablerar sig allt längre norrut.
Hur blir vädret i påsk då?
– Påskhelgen i år sträcker sig mellan den 13-17 april (där den 13 är skärtorsdag och 17 annandag påsk). Riktigt så långt fram går det inte att säga något om några detaljer. Enligt den senaste månadsprognosen verkar det som att det mer lågtrycksbetonade vädret kan bestå, åtminstone i norr. Alltså en situation som är ganska lik bilden nedan. En möjlighet är också att högtrycket sträcker sig en bit längre norrut och skjuter lågtrycken på en ännu nordligare bana (vilket inträffat ofta denna vinter). Det skulle innebära en torr och förhållandevis solig påsk för många. Kom dock ihåg att långtidsprognoser är osäkra och mycket kan fortfarande hinna ändra sig.
Allt gott!
/Nitzan