Hagel

Vad är hagel

Hagel är en form av nederbörd som består av is. De är ofta runda men kan också anta andra former. Formen avgörs av bildningsprocessen. Hagel bildas i bymoln – Cumulonimbus (Cb) – när snöflingor kolliderar med droppar av underkylda vattendroppar som fryser runt snöflingan. Hagelkornet kan sedan träffas av ytterligare vattendroppar och på så sätt växa sig större. Hur tillväxtprocessen går till och resulterande form på haglet beror på haglets temperatur. Kornet hålls uppe i molnet med hjälp av de uppvindar som finns i Cb-molnen. Det är tack vare uppåtvindarna som just Cb-moln är de mest gynnsamma för bildning av hagel. Ju större hagel, desto kraftigare uppåtvindar krävs för att hålla haglet inne i molnet. Om det blir för stort eller kommer ut ur uppåtvinden faller haglet mot marken. Stora hagel är därför sällsynt i Sverige, eftersom vi inte har de allra kraftigaste åskovädren här.

Olika typer av hagel

Snöhagel, ibland kallat trindsnö, är vanligt på våren i samband med åskskurar, ibland i samband med snöfall. Kornen är små, vita och spröda. Storleken är oftast mellan 2 och 5 mm i diameter. De studsar på hårda underlag och går lätt itu. De är vanligast då utomhustemperaturen är omkring noll grader.

Småhagel och ishagel är egentligen ungefär samma sak men de har olika storlek. Skiljelinjen går vid 5 mm i diameter. De bildas främst under sommaren då det är lite varmare än fryspunkten. De förekommer ofta i kombination med åska då det är samma typ av moln som krävs för båda väderfenomenen. Åska kan dock förekomma utan hagel och vice versa. Småhagel är hårdare och mindre spröda än snöhagel. De är korn av is och studsar inte på hårda underlag.

Rekordhagel

Anekdoter om hagelkorn som vägt flera kilo finns, men det som officiellt är världsrekord är från Gulganj i Bangladesh. Där föll hagel med en vikt av 1,02 kg den 14 april 1986. Från Vivian, South Dakota, USA rapporterades om hagel med en vikt av 0,88 kg den 23 juli 2010. Hagel är i Sverige ofta långt från världens tyngsta, men 0,2 kg hagel föll över Ramnäs, Västmanland den 4 juli 1953. Fullt tillräckligt för att orsaka skada.

Aktuellt väder inte bara i Sverige

Kolla in den här videon från gårdagens hagelstorm i Argentina!

Det här inlägget postades i Årstider, Väderskola. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu