Ostadig och kall påskhelg

Vi har nu kommit till mitten av april och våren har kommit på flesta håll i landet. Men i och med månaden april finns det alltid risk för så kallat ”aprilväder” då våren tar en time-out och vintern gör en tillfällig comeback med ett bakslag. Precis ett sådant bakslag befinner vi oss nu i, och det kommer även att ligga kvar under påskhelgen med kall luft över hela landet och därmed låga temperaturer. Här är väderprognosen för påskhelgen:

Skärtorsdag och Långfredag

Ett regnområde ligger inledningsvis över Götaland under skärtorsdagen och drar under dagen alltmer bort åt sydost och följs av växlande molnighet. Längre norrut i landet väntas halvklart till molnigt väder och längs i norr faller tidvis lättare snöfall. Bäst solchanser väntas vara i Svealand. Ett lågtryck med snöfall drar senare under dagen in från väster över södra Norrland och kan i fjällen tidvis ge kraftiga snöbyar. I söder stiger temperaturen under dagen upp mot 4 till 8 grader, och i norr -6 till +2 grader. Därmed väntas en kall men mest uppehållsfattig färd till Blåkulla. Under natten mot långfredagen och morgonen väntas sedan minusgrader i landet förutom i de sydligaste delarna. Lågtrycket över södra Norrland ligger kvar under långfredagen med snöfall och längre söderut drar ett område med regn österut men upp mot Svealand väntas snöfall. Bakom nederbörden spricker det upp på flera håll i Götaland under dagen och ger soligt väder med temperaturer upp mot 8 till 10 grader. Till kvällen berörs de östra delarna av Götaland och Svealand med snöfall och nedåt Småland och Blekinge även regn.

Väderprognosen för skärtorsdagen och långfredagen.

Påskafton, påskdagen och annandag påsk

Under natten mot påskafton väntas tillfälligt stabilt väder med klart och kallt väder på flera håll innan det ostadiga vädret drar igång igen. Ett lågtryck drar in från väster över Götaland med regn och lokalt inslag av snöfall, men det är i dagsläget lite osäkert om även Svealand berörs utav denna nederbörd eller om en högtrycksrygg i norr kan hjälpa till att stå emot nederbörden. I vilket fall väntas molnigt väder även i Svealand och Norrland under påskdagen med även tidvis lätt snöfall i Norrland. Dagstemperaturerna hamnar omkring 2 till 6 grader i söder och i norr -7 till 0 grader, med andra ord fortsatt en kall påsk. Till påskdagen väntas en tillfällig stabilisering av vädret då högtrycksryggen i norr växer in över de södra delarna av landet även. Det bjuds då på växlande molnighet och i de västligaste delarna av landet snöbyar men i Götaland regnskurar, i övrigt uppehåll. Dagstemperaturerna väntas hamna på samma nivå som under påskafton.

Under annandag påsk och början av nästa vecka försvagas högtrycksryggen i söder och det ostadiga vädret vi är vana vid börjar dra igång igen. Ännu ett nytt lågtryck drar in från väster över Götaland med främst regn och även denna gång är det osäkert om Svealand kommer att beröras av nederbörd eller ej. I norr däremot väntas växlande molnighet och mest uppehåll.

 

Väderprognosen för påskafton, påskdagen och annandag påsk.

För att sammanfatta denna påsk väntas den bli, om man ser från ett vädermässigt perspektiv, rätt så tråkig. Den domineras av låga temperaturer, emellanåt solchanser men en hel del nederbörd som även väntas falla i form av snö i söder. Den som har beslutsångest över om man ska byta till sommardäck eller inte så är tipset att vänta ett litet tag då även nästa vecka väntas bli kall. Under flera nätter och morgnar under påskhelgen och nästa vecka väntas minusgrader på flera håll i landet, även i söder, vilket därmed ger risk för halka. Men en positiv sak från allt detta trista väder är att man har en ursäkt att sitta inne i soffan framför sin tv med ett stort påskägg i famnen.

Glad påsk önskar Foreca!

 

Det här inlägget postades i Årstider, Specialprognos, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu