Valborgsväder och ökända lågtryck

Hur blir vädret till Valborgsmässoafton och 1 maj? Ja det är en fråga som vi har fått besvara många gånger den senaste veckan. Det är långhelg, många är lediga och vill fira att vintern rasat och våren är här med picknick, parkhäng och grillat, ja allt som hör våren till. Självklart blir vädret en viktig faktor, är det t-shirtväder eller ska man plocka med sig halva garderoben för att vara förberedd. Liksom många gånger förut blir årets Valborgsväder minst sagt osäkert. Boven i årets väderdrama är ett lågtryck från sydost, ett så kallat 5b-lågtryck.

Vad är ett 5b-lågtryck?

För vår del i Sverige brukar lågtrycken vanligtvis komma västerifrån eller från sydväst, men det händer även att de kommer norrifrån, österifrån eller söderifrån. Lågtrycken som kommer söderifrån eller från sydost kallas av oss meteorologer får 5b-lågtryck och är ökända för att vara svåra att prognostisera. Namnet ”5b-lågtryck” lever kvar från meteorologen Jacob van Bebber som i slutet av 1800-talet gjorde ett försök i att klassificera lågtryckens banor över Europa. ”5b” kallade han lågtrycken som bildades vid Adriatiska havet och rörde sig på en nordlig eller nordostlig bana upp mot Baltikum och Skandinavien. Van Bebbers klassificering är inget som används idag men just namnet ”5b-lågtryck” används ibland av svenska meteorologer som en beskrivning på just de lågtryck som närmar sig Sverige söderifrån eller från sydost och ger oss svårprognostiserade väderlägen. Anledningen till att de är svårprognostiserade anses bero på att en liten förskjutning i öst-västlig riktning får stora konsekvenser för vädret i Sverige, och vädermodellerna tenderar att ha olika bud på vilken bana lågtrycket kommer att ta även relativt nära i tiden. Tar lågtrycket en lite ostligare bana kan det innebära det att den mesta nederbörden drar upp över Baltikum och Finland, medan det i Sverige då blir uppehållsväder, men en liten förskjutning västerut innebär istället att nederbörden, ofta relativt kraftig och i kombination med blåsigt väder, förs in över Sydsverige.

Hur blir Valborgsvädret 2017?

Inför Valborgsmässoafton och 1 maj är det just ett 5b-lågtryck i krokarna som gör att väderprognoserna blir osäkra i år. Den senaste veckan har prognosen skiftat med alltifrån att lågtrycket drar in med regn och snö över östra Götaland, östra Svealand och efterhand även Norrland, till att dra längre österut över Finland för att sedan svänga in med snöfall över norra Norrland, medan det i övriga delar av landet blir mestadels uppehåll.

Prognos för 30/4-3/5.

Nu pekar det mesta på att lågtrycket trots allt tar den ostligare banan, vilket då innebär att det under Valborgsmässoafton drar in snöfall över norra Norrland, men i övriga delar av landet blir det mest uppehåll och växlande molnighet. Till början på nästa vecka, tillika första veckan i maj, växer ett högtryck in över landet och ger stabilt väder med uppehåll, samtidigt som det är mildare luft som drar in över landet och ger temperaturer som når upp i 15-20 grader i landets södra delar. Så efter ett riktigt bakslag under april månad väntas alltså vårvärmen komma tillbaka och vi får äntligen anledning att plocka fram solglasögonen igen och lämna mössa och vantar hemma. Se hur vädret väntas bli där just du befinner dig här.

Det här inlägget postades i Specialprognos, Väderprognoserna. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu