Hur skyddar man sig mot blixten?

Åsksäsongen börjar närma sig och då kan det vara bra att fräscha upp kunskaperna i hur man bäst skyddar sig mot blixten. De flesta har säkerligen någon gång i livet fått lära sig att man inte ska stå under träd eller befinna sig på öppna fält. Kanske man har hört att man är säker om man sitter i en bil. Men vad grundar sig denna information på?

Blixtnedslag i Bukarest, Rumänien

Flera blixtnedslag i Bukarest, Rumänien. Foto: Catalin Fatu (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3814649)

Blixten söker den kortaste vägen med minst motstånd från molnen till marken. Därför slår blixten oftast ner i förhållandevis höga föremål. Det kan till exempel vara höga byggnader, träd, eller personer som står på öppna fält. Värt att tänka på om man står på öppna platser är att inte göra sig onödigt utsatt. Plocka därför ner paraplyet, även om det innebär att du blir blöt. Svinga inte med golfklubban. Det är därför helt korrekt att man inte bör ta skydd under höga träd, eller befinna sig på öppna fält. Om man befinner sig i höglänt terräng bör man försöka söka sig till en svacka eller dalgång om man inte kan ta sig till något bättre skydd. Ett tält utgör dock inget skydd, så stanna inte där!

Men hur är det där då med att sitta i en bil? Ja, det är i regel en säker plats att vara på eftersom bilens kaross leder strömmen ner i marken. Men det gäller bara så länge bilens tak också är av metall. En cabriolet med tak av tyg funkar alltså inte. Man bör inte heller luta sig mot dörrarna eller hänga ut genom fönstret eftersom du då kommer i kontakt med karossen. Bilens fönster kan förresten också krossas av tryckvågen om blixten slår ner.

Det kanske säkraste stället att befinna sig på är inomhus eftersom man då inte kan träffas av blixten. Däremot ska man undvika att prata i en gammal sladdtelefon, eller ha kontakt med tv, dator, eller annan elektrisk utrustning eftersom risken då finns att man får ström i sig vid ett blixtnedslag. Däremot är det ok att prata i sladdlös telefon eller mobiltelefon. Folk drar gärna ur kontakterna till sina tv-apparater och datorer vid åskväder, men risken finns alltså att man kan få ström i sig om olyckan är framme och blixten slår ner då. Det kan också vara ide att inte dra ut allting utan spara något som man inte är så rädd om inkopplat. Det kan då funka som en säkring som löser ut. Annars finns risken att det börjar brinna i ledningarna istället (http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/s%C3%A5-skyddar-du-dig-mot-blixten-1.573225).

Man bör också undvika kontakt med vatten under ett åskväder. Så om du är hemma, tänk då på att inte duscha, diska, eller tvätta dig under tiden. Detta beror på att vatten är en utmärkt ledare. Av samma anledning bör man också ta sig ur vattnet om man är på badplatsen, även om åskan verkar vara en bra bit bort!

Här finns lite bra läsning om olika myter om blixtar:

http://www.fox47news.com/storm-shield/storm-shield-featured/myths-and-facts-about-lightning-that-may-keep-you-safe

Och Uppsala Universitet har många bra tips på hur du kan skydda dig och dina föremål mot blixten:

http://www.hvi.uu.se/Lightning/blixtskydd/blixtskydd.html

 

 

Det här inlägget postades i Väder i kulturen, Väderskola. Tagg: , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu