Kylan kommer tillbaka – men finns värme i sikte? Prognos för resten av maj

Såhär ser prognosen ut för maj

Solig inledning under första majveckan

De senaste dagarna har ett högtryck över Nordatlanten styrt och ställt över vädret. Det har egentligen härjat där till och från ganska länge och påverkat vädret över oss. Det har gett oss både kyla och värme – redan den 27 mars hade Gladhammar i östra Småland 21,3 grader när det låg över Brittiska öarna. Samtidigt gav det oss kyla när det istället sträckte sig norrut upp mot Grönland lagom till påsken i mitten på april, då de isande nordvindarna sköljde ner över landet. De första dagarna denna majmånad har vi fått gott om sol på flera håll i landet och även lite försommarvärme. Värmen kulminerade fredag den 5 maj (i skrivande stund) och varmast blev det i Falun med 23,9 grader. För övrigt årets hittills varmaste dag! 

Andra majveckan: Bakslag!

Värmen knuffas undan under helgen (6-7 maj) och istället sköljer nordvindar på nytt ner över landet med kalluft. Kalluften når också en bra bit ner över Centraleuropa under början på veckan. Högtrycket förskjuts allt längre åt nordväst under veckan, bort mot Grönland. Det tar dock ett par dagar och det blir inledningsvis högtrycksbetonat på Nordatlanten. Vädret blir allmänt ostadigt på många håll i Europa, även i Skandinavien där man tidvis får både regn och kanske även blötsnö eller snöhagel en bra bit söderut. Mot slutet av veckan etablerar sig ett mer omfattande lågtrycksområde över Nordatlanten och likaså nordost om Skandinavien. Det ger allmänt ostadigt väder över västra och norra Europa och både stabilare och varmare i sydöstra Europa.

 


Andra majveckan: Kalluften drar pressar söderut

Tredje majveckan: Troligen ostadigt

Det mesta tyder på att det ostadiga vädret fortsätter och att det blir fortsatt rätt kyligt i perioder, speciellt i norr. Eftersom det ser ut som att själva huvudlågtrycket hamnar något väster om Sverige (typiskt Islandslågtryck) kan man tänka sig att lite mer normalvarm luft letar sig upp med sydvästvindar allt större uträckning. Kanske främst i södra Sverige. Den riktigt varma luften håller sig över södra Europa.

 


Tredje majveckan: Värmen håller sig i söder, men kan slinka norrut upp mot södra Sverige. 

Fjärde majveckan och fram till början av juni: Första riktiga sommarvärmen?

Såhär långt fram är prognosen rätt osäker och man får därför ta den med ”en nypa salt”. Både den europeiska ECMWF-modellen för månadsprognoser och amerikanska CFS (version 2) har liknande resultat vilket resulterat i min prognos:
Lågtrycket över Nordatlanten ligger kvar och redan under den tredje majveckan bryts också högtrycket på Grönland ner, vilket ger utrymme för ostadigare väder även där. Samtidigt ger detta mer utrymme för högtrycken att etablera sig både söder och öster om Skandinavien. Det finns också viss antydan till att områden med skurar kan aktiveras över Indiska oceanen en bit in i maj. Detta kan ofta relateras till just förstärkt lågtryck kring Island och förstärkt högtryck vid kring Azorerna.

För Skandinaviens del tänker jag mig att det inleds en kamp mellan det högtryck som troligen etablerar sig precis öster om Skandinavien och lågtrycket på Nordatlanten. Under vår- och sommarmånaderna leder detta ofta till en kamp mellan varm luft som etablerar sig i öster (i högtrycket) och svalare luft i väster. Ofta dyker det också upp mer eller mindre intensiva lågtryck på udda banor, ofta från syd till nord eller sydost till nordväst. Skulle högtrycket förstärkas in över Skandinavien mot början av juni (prognosen antyder det) kan det säkert bli gott om sol och värme. Det ligger dock för långt bort i tiden, så tills vidare tror jag på en fortsatt hård kamp mellan luftmassorna.

 


Fjärde majveckan och fram till början av juni: Kamp mellan högtryck i öster och lågtryck i väster.

Blir spännande att se om den här prognosen håller eller om det blir helt och hållet fel!

Allt gott så länge,

/Nitzan

 

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Månadskrönika, Specialprognos. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu