#ArizonaHeat

Delstaten Arizona i USA är normalt en mycket varm del av landet och på sommaren är det inte ovanligt med temperaturer över 100 °F vilket motsvarar ungefär 38 °C. Extremt varmt kan man tycka, men den senaste veckan har varit än extremare då temperaturerna har varit uppe nästan till 120 °F (ca 48 °C). På sociala medier delas under taggen #ArizonaHeat bilder av färg och plastföremål som smälter, hur man kan baka kakor i framrutan på bilen och steka ägg och kött i stekpannor genom att bara ställa dem på trottoaren.

Värmeböljan har också lett till mängder av inställda flygavgångar vilket kanske är förvånande, men det finns en vetenskaplig förklaring. En mindre delorsak är att värmen orsakar stress på vissa komponenter i flygplanen. Den största orsaken har med flygplanens aerodynamik att göra, det vill säga processerna som ger planet dess lyftkraft. Enligt allmänna gaslagen är en gas’ (luft är en blandning av gaser) volym proportionell mot temperaturen, så när temperaturen stiger ökar också volymen av en bestämd mängd gas om också trycket är konstant. Det innebär att gasens densitet (täthet) minskar, det får plats en mindre mängd gas inom samma volym helt enkelt.  En mindre tät luft minskar i sin tur vingens lyftkraft på grund av att tryckskillnaden som bildas över och under vingen när flygplanet rör sig framåt blir mindre. Vissa av de mindre planen nådde sin operativa gräns i och med värmeböljan och tvingades alltså att stanna kvar på marken. Av liknande orsaker blir dessutom flygplanens jetmotorer mindre effektiva.

Den här typen av störningar kan också bli vanligare i framtiden. Forskning visar att klimatförändringar kan leda till att extremt väder, så som värmeböljor, blir mer och mer vanligt. En ny studie som släpptes nyligen visar på att den ändring av planetens medeltemperatur som redan ägt rum kan ha haft en effekt på extremväder. Forskarna kom fram till att värmeböljor blivit vanligare och att extrema regn blivit värre i flera delar av världen om man jämför 20-årsperioderna 1960-1979 med 1991-2010. Enligt studien är förändringen större än vad som kan förklaras med naturliga variationer.

Studien: Nature Climate Change (2017)

Bild: @SAGUAROPICTURES.COM Licens: CC Attribution 3.0 Unported

Det här inlägget postades i Extremväder, Klimat, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu