Det väntas klassiskt midsommarväder

Bortsett från väderprognosen inför jul och om den kommer att bli vit eller ej så har vi kommit till den tid på året som vi svenskar verkligen vill veta hur vädret ska bli: midsommarvädret! Media rapporterar för fullt och vill veta så fort det har blivit en ändring i prognosen och folk börjar planera för en midsommar inomhus eller utomhus, fastän många menar på att även fast det är kallt och regnar så ska man sitta ute under parasollet och en kofta. Det är ju faktiskt ändå svensk sommar.

 

Så hur blir då midsommarvädret? För att snabbt sammanfatta, det blir en klassisk midsommar. Med andra ord: blöt på många håll och och inte så varm. Till en början under midsommarafton väntas i stort sätt uppehåll i landet och klart väder på en del håll i de östra delarna av Götaland och Svealand, men i Norrland väntas molnen dominera under dygnet. Även i de västra delarna av Götaland och Svealand väntas molnigt väder då ett lågtryck närmar sig, och det är framåt lunchtid eller eftermiddagen som lågtrycket för in regn över de västra delarna av Götaland, Svealand och södra Norrland. Regnet drar österut och framåt kvällen berörs de östra delarna. I norr kan det även förekomma lokala skurar under dagen. Dagstemperaturerna väntas hamna på 15 till 20 grader i Götaland och Svealand, med varmast främst i de östra delarna innan moln drar in under eftermiddagen, och i Norrland mellan 10 och 15 grader.

 

Framåt midsommardagen fördjupas ett lågtryck över södra Norrland och det väntas regn och skurar på flesta håll i Norrland under dygnet, tidvis även kraftigt i främst Jämtland. I Götaland och Svealand ligger skurar kvar sedan midsommarafton, men de avtar alltmer under dagen samtidigt som det spricker upp vilket ger en mycket fin eftermiddag och kväll. Temperaturerna under midsommardagen kommer att vara väldigt lika midsommaraftons temperaturer.

 

Midsommarhelgen väntas bli i stora drag ostadig och inte så varm.

 

För att avsluta långhelgen så ligger lågtrycket kvar över Norrland under söndagen och ger skurar på många håll fram till kvällen då lågtrycket försvagas och drar österut. I Götaland och Svealand bildas moln alltmer under dagen vilket ger växlande molnighet och även där väntas skurar på en del håll. Därmed blir det tyvärr en mycket ostadig dag i landet. Det väntas även bli blåsigt i Götaland under dagen med måttliga till friska västliga till sydvästliga vindar. Under kvällen avtar vinden. Lågtrycket i norr för in lite svalare luft på söndag och dagstemperaturerna väntas hamna i söder på 14 till 18 grader, och i norr mellan 8 och 15 grader.

 

Det ser alltså ut att bli klassiskt midsommarväder i år med både regn på många håll och inte så höga temperaturer. De östra delarna av Götaland och Svealand ser därmed ut att få en rätt så ok inledning på midsommarafton med temperaturer upp mot 20 grader och tidvis sol, innan molnigheten ökar alltmer under eftermiddagen och även regnet som drar in under kvällen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu