Hur mycket väger ett moln?

Ett moln består, som du säkert redan vet, av en blandning av vattendroppar och vattenånga. Sträcker sig molnen tillräckligt högt upp i atmosfären kan de även innehålla iskristaller. För att orka hålla alla tunga vattendroppar på plats i molnet krävs uppåtvindar. Är dropparna tyngre än vad vindarna klarar av lämnar de molnet och når oss som regn (eller avdunstar på vägen ner). Därför är det de största och tyngsta dropparna som faller först när det börjar regna. När de faller skapar de en luftström neråt vilket även drar med lite lättare droppar som annars kanske kunnat vara kvar i molnet.

Men hur mycket väger ett moln egentligen? Hur många kilogram är det som seglar runt där uppe ovanför våra huvuden?

Till att börja med är det viktigt att inse att all luft väger. Faktum är ju att du alltid bär en del av himlen på dina axlar. På varje kvadratmeter av jordytan står ungefär 10 000 kg luft. Inte konstigt att man känner sig nertryck i skoskaften ibland…

När det gäller moln brukar man prata om hur mycket vatteninnehåll det finns i flytande form (eller liquid water content som det heter på engelska). Ett åskmoln har ungefär 1 gram vatten i flytande form i varje kubikmeter av molnet. Om vi för enkelhetens skull tänker oss ett moln som sträcker sig 10 km upp i atmosfären och totalt sett har en volym på 100 km3 så väger vattnet i det molnet 100 000 000 kg. Ett hundra miljoner kilo alltså! Eller som om 30 000 elefanter svävat runt där uppe!

Om det regnar så mycket från molnet att det tömmer sig helt på vattendroppar skulle det ge en regnmängd på 10 mm/m² under hela molnet. Det motsvarar att man häller ut 10 liter vatten på varje kvadratmeter och det är det vi menar när vi säger att det kommit 10 mm regn.

10 mm regn är ingen nederbördsmängd en meteorolog höjer på ögonbrynen för. Den största dygnsnederbörd som registrerats av en svensk väderstation är 198 mm den 28 juli 1997. Du kan ju själv räkna ut hur många elefanter det motsvarar!

30 000 elefanter? Foto: Peter Hedren (@lysekilaren på Instagram)

 

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete. Tagg: , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu