Ostadig inledning av juni – men resten av sommaren är ett blankt papper

Hur var det nu igen?

”Borde det inte vara varmt nu? Det har ju varit en rätt kall vår till stor del är det inte dags för lite sommarvärme?” – Så brukar det ju låta många gånger. Fast i år är det många som ändå tyckt det är okej med en omgång med regn. Just såhär i början av juni kanske det råder en del meningar om det. Å ena sidan har det varit mycket torrt i skog och mark. Den senaste tiden har SMHI utfärdat varningar för skogsbrand och det är ovanligt tidigt. Å andra sidan är det skolavslutningar, studentfiranden, Sweden rock festival och annat då det ofta önskas uppehåll. Inte nödvändigtvis gassande sol och 25-30 grader, men när det väl regnar ihållande såhär i början av juni brukar det bli ganska kallt. Oftast över 10 grader, men i vissa fall under. Den som sprang Stockholm Maraton den 2 juni 2012 minns säkert med fasa hur kallt det var. Ynka 6 plusgrader och regn.

Hur vädret blir den här tiden på året varierar mycket från år till år, men de senaste åren har långvariga värmeböljor varit rätt frånvarande just i början av juni. Sedan år 2000 är det främst 2002, 2007, 2008 och 2011 som sticker ut med högtryck, sol och värme. Delvis även 2006, men första veckan var kylig. Sedan blev det både perioder med värme och perioder med svalare väder. Åren 2004, delvis 2009 samt 2012 och 2015 är skräckexempel på väldigt kalla junimånader.

Kan det bli en regnig och kylig sommar?

Ja det är klart att det kan, men hur vädret är i början av juni säger egentligen ingenting om hur vädret blir senare – precis som det alltid är! Självklart kan det bli en regnig och kylig sommar, men det kan mycket väl vända och det kan gå rätt fort. Man ska också komma ihåg att det inte är alla som önskar värmeböljor, men själv tillhör jag skaran som gärna har runt 25 grader eller strax över.

Bilden nedan visar en ungefärlig prognos för vädret rörelser under helgen 10-11 juni, med utgångspunkt 10 juni mitt på dagen. Lågtrycken rör sig från Atlanten in mot Skandinavien. Samtidigt har vi lite mer högtrycksbetonat väder i polarområdet, vilket bidragit till varmt väder i nordligaste Norrland de senaste dagarna. Värmen i norr har letat sig dit på omvägar, men det är inte ovanligt med rådande väderläge. Högtrycksbetonat väder i polarområdet bidrar annars till det för årstiden svala vädret, läs mer om det längre ner.

Jetströmmens läge säger allt

Med det här väderläget blir det bara enstaka dagar med ordentlig sommarvärme, främst för de som får ta del av lågtryckens ”varmsektor”.  Högtrycksbetonat väder kring polarområdet kan leda till denna typ av väderläge, beroende på att polarjetströmmen trycks en bit söderut. Det gäller speciellt när det är högre lufttryck kring Grönland och Island. På vintern händer det att jetströmmen går ännu längre söderut vilket i så fall ger oss kallt väder. Tidigare i våras hade vi också ett exempel på det (den kalla påsken, kylan i första halvan av maj), efter en annars mild vinter. Nedan visas en förenklad bild av hur det ser ut. (Kom ihåg att jetströmmen ligger på hög höjd, där gränsen mellan varm och kall luft är mer ”jämn”. Dessutom är den här bilden väldigt förenklad).

Bilden visar hur jetströmmen ungefär väntas ligga mellan den 10-15 juni (2017) och är en typisk placering för rådande väderläge. Atlantlågtrycken rör sig och utvecklas längs med jetströmmen och följer med den från väster till öster.

Mycket tyder på att högtrycksinflytandet i polarområdet som man ser i den första bilden kommer att försvagas och att det blir mer lågtrycksbetonat under den senare delen av vecka 24. Följden blir något mer lågtrycksbetonat kring Island och Grönland och jetströmmen kan därför börja gå en mer nordlig bana, likt bilden ovan. Det skulle i så fall leda till mer utrymme för varmluften söderifrån att leta sig norrut, åtminstone periodvis kan den komma in över södra Skandinavien. I norra Skandinavien är det däremot mer osäkert, eftersom lågtrycken troligen rör sig rör sig in där för att sedan röra sig åt sydost över östra Europa och västra Asien.

Mycket osäkert längre fram

Prognoserna längre fram i sommar är mycket osäkra och därför väljer jag att inte göra någon längre prognos den här gången. Man får helt enkelt avvakta och ta det som det kommer. Jag skulle tro att ett eventuellt omslag till bestående högtryck tidigast kan ske någon gång i slutet av månaden eller i början av juli. Med praktexempel som 1994 och 2014 är det inte helt förvånande om det skulle bli så, men mitt råd är att ändå inte ha för mycket förväntningar. Det kan också bli som 2012 med mest lågtryck och bara enstaka varma dagar. Personligen hoppas jag inte det förstås 🙂

Allt gott till er alla! /Nitzan

 

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Specialprognos, Väderskola. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer på

  1. Pingback: Tack och hej – men först lite om sommarvädret | Väderguiden

  2. Björn säger:

    Detta med jetströmmar är intressant, men mycket lite sägs om dess sannolika orsaker. Jag tror att den yttersta orsaken är förändringar i solens spektrala flöde, där den högenergetiska delen av UV dominerar. Dessa våglängder påverkar stratosfärens kemi och variation i uppvärmning. Enligt solforskarna så minskar flödet i detta band, härav sjunker temperaturen i stratosfären, som i sig orsakar en jetström som vandrar söderut. Man kan undra hur jetströmmarnas lägen var under Maunder- och Dalton minimum?