Sommar, sommar och sol

Såhär i mitten av juli, halvvägs genom sommaren och sista arbetsdagen innan semester går jag och nynnar på den gamla dängan ”Sommar och sol” med Sven-Ingvars. Vad passar då bättre än att titta lite närmre på hur soligt det har varit hittills i sommar? Vilken del av landet leder solskensligan såhär i mitten av sommaren?

Solstrålningen mäts på 18 stationer runtom i landet. Tid på dygnet och året påverkar solinstrålningen till jordytan, men även hur mycket moln det finns på himlen och hur mycket partiklar och gaser som finns i luften och kan sprida eller absorbera solstrålningen innan den når jordytan. Det finns lite olika typer av mätinstrument man kan använda sig av för att mäta solstrålningen, men dessa instrument är olika känsliga för strålningen. För att kunna jämföra värden från olika instrument beslutade WMO, World Meteorological Organization, att solskenstid räknas först då den direkta solinstrålningen är större än 120 W/m2. Vad betyder det? Ja som jämförelse når solstrålningen upp i cirka 900 W/m2 en solig sommardag.  Solskenstiden brukar dock anges i timmar, och i medeltal når vi under sommaren upp i 7-10 solskenstimmar per dag, vintertid endast ett fåtal.

I diagrammet nedan visas antalet solskenstimmar hittills sommaren 2017. Tydligt är att kuststationerna leder solligan hittills den här sommaren med Luleå, Nordkoster, Karlskrona, Svenska Högarna och Hoburg i topp-fem-placering. Topplistan prickar dessutom in landets olika hörn med Luleå i norr, Karlskrona i söder, Nordkoster i väster och Svenska Högarna i öster.

Solskenstid från 1 juni till 14 juli 2017

Själv beger jag mig till Skåne under den annalkande semestern och hoppas ju såklart att Lund ska samla in ytterligare ett gäng soltimmar under resten av sommaren.

Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser, Väderprognoserna. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu