Vad är normalt?

Vi meteorologer pratar ofta om att temperatur eller andra parametrar avviker si eller så mycket från det normala. Men vad är normalt? För att få fram ett så kallat normalvärde behövs statistik över en längre period. Och för att olika värden ska kunna jämföras är det viktigt att det görs på samma sätt. Därför har WMO, Världsmeteorologiska organisationen, bestämt att 30 år är en lagom period att räkna fram ett normalvärde för att kunna jämföra med. Den här 30-årsperioden ändras inte från år till år. För tillfället är den gällande normalperioden 1961-1990. Den börjar ha några år på nacken och vi närmar oss en ny. 2021 kommer en ny normalperiod att räknas ut och då baseras på data mellan åren 1991-2020. Den tidigare perioden var 1931-1960. Den nya normalperioden kommer med stor sannolikhet att vara varmare än den gamla till följd av klimatförändringarna.

Det kan vara lite lurigt ibland att jämföra med normalvärden. När vi till exempel tittar på juni månad i år visade statistiken att månaden som helhet var normal vad gällde temperaturen. Vilket kanske inte kändes helt logiskt. Jag tror många upplevde juni som en ganska kall månad. Vi hade en riktigt kylig period i början, men sen förekom också en del dagar med högsommartemperaturer, dvs temperaturer över 25 grader. Detta gör ju att medelvärdet slätas ut och månaden som helhet blev normal.

Däremot föll det mer regn än normalt i en stor del av landet, och det var nog det som bidrog till att många upplevde juni som en kylig månad med dåligt väder. I norra Norrland vad det dock torrare än normalt. Men just nu behövs faktiskt regn och det skulle behövas mer då grundvattennivåerna är väldigt låga i en stor del av landet.

Juli har inletts riktigt kyligt och den första veckan har varit mellan 1 och 2 grader kallare än normalt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu