Åska på sensommaren

För några dagar sedan gick jag ut på en promenad. Ljuset var annorlunda på något sätt, det kändes som att det var sent på kvällen fast den bara var 19. Luften var kylig och jag önskade att jag hade tagit med en jacka. Tankarna gick tillbaka till hur sommarkvällarna egentligen varit och jag kom fram till att jag inte minns många ljumma sommarkvällar. Denna sommar har varit generellt kall med få högsommardagar med temperaturer över 25 grader.
Det har inte heller varit så mycket åska. Själv minns jag inget åskoväder alls, i alla fall inget när man står där vettskrämd av bullret och inte vet riktigt var man ska ta vägen. Några åskskurar har det dock varit i sommar och det är säkert en del som ändå upplevt det.

Det finns faktiskt en koppling mellan åska och luftens temperatur. För att det ska vara åska behöver det vara varmt och fuktigt. Varm luft kan också innehålla mer vattenånga, vilket behövs för att skapa kraftiga åskoväder.

En förutsättning för att det ska bli åska är att luften rör sig snabbt uppåt. För att det ska ske behöver det vara relativt varmt i luften närmast marken och kallare högre upp. Ju större skillnader desto snabbare kan luften röra sig uppåt.

Sedan behövs andra förutsättningar också. För att luften ska röra sig uppåt snabbt kan det heller inte vara för mycket luft ovanför som bromsar rörelsen. När det finns mindre luft ovanför kan luften röra sig uppåt lättare och snabbare, vilket den kan göra när vi har ett så kallat lågtryck.

Dessa uppåtvindar skapar också nedåtvindar och det är just i gränszonen mellan uppåtvindarna och nedåtvindarna som laddningarna förskjuts och det kan bli åska. Ungefär som när man gnuggar en ballong mot huvudet.

Under högsommaren är det vanligast med åska in över land där marken snabbt kan värma upp luften som sedan kan börja sin fart uppåt. Under sensommaren är det i stället mer vanligt med åska över hav istället. Nu har havet blivit uppvärmt under sommaren och då värmer vattnet också upp luften över vattenytan. När kallare luft kommer in något högre upp i luften finns en skillnad som gör att den varma luften kan stiga. Denna typ av åska över hav brukar ofta förekomma på nätterna. Det är inte ovanligt att den drar in i kustnära områden.

Vi får se om det hur mycket mer åska över hav det blir, men förutsättningarna kommer finnas ett tag till. På prognoskartorna syns nu också vissa tendenser för varmare väder framöver. Vore skönt att få uppleva några till ljumma sommarkvällar innan vi ställer om till höst.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu