Kalla fakta om sommaren

Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart.

Ja, det börjar bli hög tid att den där ”någon” sätter fart. Sommaren 2017 har inte levt upp till mångas förväntningar, den där riktiga sommarvärmen har lyst med sin frånvaro. I alla fall här på hemmaplan. I södra Europa har det varit obarmhärtigt varmt och värmeböljan Lucifer har skördat dödsoffer i början av augusti. Att inte kunna fly undan värmen är fruktansvärt, då väljer jag hellre det svenska sommarvädret alla dagar i veckan. Men en gnutta värme skulle vi väl kunna få?

Har det verkligen varit så dåligt väder i sommar som alla säger? Det beror på hur man räknar, men här följer en uppräkning av kalla fakta från juli:

  • Varmast i landet i juli blev Rörastrand i Bohuslän den 20 juli. 27,2 grader nådde termometern. Letar vi i arkiven ser vi att det varit varmare än så någonstans i landet VARJE år sedan 1979.
  • Vi måste gå tillbaka till 2007 för att hitta ett år då maxtemperaturen för juli inte översteg 30 grader.
  • Delsbo har haft sin kallaste julimånad (medeltemperatur) på 20 år!
  • Kallast i landet hade Sveg natten till den 6:e juli. 2,6 minusgrader. Det är den lägsta julitemperaturen där sedan 1951.
  • Natten till den 7:e juli var det 1,8 minusgrader i Pajala vilket innebär nytt lägstarekord för Pajala i juli. Samtidigt hade Haparanda 1,7 plusgrader vilket är den kallaste julinatten där sedan 1863!

Hade vi haft en väderminister i det här landet hade det nog varit dags för en misstroendeförklaring efter ett sånt facit. Några dagar med rejäl högsommarvärme kan man väl ändå kräva! Men till försvar kan man också presentera följande alternativa (men helt sanna) fakta:

  • Medeltemperaturen för hela landet indikerar att det faktiskt inte varit så kyligt ändå. De sista dagarna i juli blev räddningen som gjorde att det blev ungefär likvärdigt med juli 2015. Man glömmer snabbt… (Hade däremot den sista veckan i juli fortsatt i samma stil som resten av månaden hade det blivit den kallaste julimånaden på flera årtionden!)

De närmaste dagarna nu i mitten av augusti ser värmen ut att tillfälligt komma på besök även på våra breddgrader. Den 8:e augusti registrerades högsommartemperaturer i både Göteborg och Helsingborg (25,7 respektive 25,2 grader). Återstår att se om årshögstanoteringen på 30,1 grader från Oskarshamn 28:e maj står sig året ut eller om vi lyckas spränga 30-gradersbarriären någon mer gång i sommar!

Den svenska sommaren 2017. Inte så tokigt ändå, eller hur?

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu