Regnbåge i full cirkel

De senaste veckorna har ett Youtube-klipp från Ryssland blivit uppmärksammat på flera nyhetssidor, både i Sverige och utomlands. Nu undrar du såklart vad detta har med väder att göra, men klippet är högst relevant för den här bloggen. Videoklippet alla talar om är detta, där man har lyckats fånga en regnbåge som syns i en full cirkel.

 

Regnbågen är ett optiskt fenomen som vi ser då solljuset bryts och reflekteras i regndropparna och när ljuset når betraktaren är det uppdelat i hela färgspektrat. Här kan du läsa mer om hur regnbågen uppstår. I vanliga fall ser vi ju regnbågen i just en båge. Teoretiskt sett är alla regnbågar hela cirklar, men från marken kan vi bara se den övre halvan. Ju lägre solen står på himlen, desto större del av cirkeln ser vi (eftersom regnbågens centrum är precis motsatt solen från vart du som betraktare står). För att se den nedre delen av cirkeln krävs vattendroppar under betraktarens horisont, samtidigt som solljuset måste kunna nå dropparna. Dessa villkor är sällan uppfyllda då man som betraktare står på marken. Däremot kan det man få se den hela cirkeln om man befinner sig högre upp, som i lyftkranen i videoklippet ovan eller i t.ex. ett flygplan.

Gloria, ett annat optiskt fenomen

Cirkel-regnbågen ska inte förväxlas med ett annat lite liknande optiskt fenomen, Gloria. En gloria kan ses om man befinner sig ovanför ett molntäcke och tittar mot sin skugga. Precis som i fallet med regnbågen måste betraktaren ha solen i ryggen och titta mot sin skugga på molnen – när solljuset bryts och reflekteras mot molndropparna kan betraktaren se en cirkel med regnbågens färger runt sin egen skugga. Vanligast är att man ser en gloria från flygplan eller uppe på ett berg.

Gloria, ett optiskt fenomen

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu