USA – ett land med svängigt väder

I skrivande stund härjar den tropiska stormen Harvey i sydöstra Texas och västra Louisiana och ger otroligt stora regnmängder och kraftiga vindar. Harvey drog in den 26 augusti över Texas som en klass-4 orkan på den fem-gradiga Saffir-Simpson skalan med vindhastigheter upp mot 60 m/s. USA är varje år utsatt för risken att en orkan kan dra in från Atlanten under orkansäsongen (juni-november). Orkaner är bara en väderföreteelse som inträffar i ett land som har väldigt mycket olika typer av väder.

Bildresultat för hurricane harvey

Satellitbild på orkanen Harvey när den drog in över sydöstra Texas 26 augusti. Bildkälla: US Department of the Interior

Den största orsaken till varför USA har så pass mycket olika slags väder är för att landet har många olika klimatzoner. Detta beror dels på storleken på landet, men även geografin på och runtom Nordamerika. Precis som i östra Asien har USA ett stort hav i öster där orkaner kan bildas och sedan färdas västerut mot land där de sedan försvagas. Precis som flertalet tidigare orkaner så väntas det stora skador från Harvey i Texas med översvämningar och städer som inte blir sig lika på flera år. Orkanen Katrina som drog in över New Orleans 2005 har ännu inte återhämtat sig helt.

Orkanen Harvey, som sedan blev en tropisk storm, gav översvämningar på flera håll i sydöstra Texas. Bildkälla: US Department of Defense

Motsatsen till skyfall, översvämningar och kraftiga vindar är torra klimat, med andra ord öknar, vilket vi hittar i västra USA. I västra USA ligger mäktiga Klippiga bergen som fungerar som en nederbördsavskiljare, och därmed är det nederbördsskugga direkt öster om bergen som ger ökenklimat. Även bergskedjan Sierra Nevada lite väster om Klippiga bergen ger ökenklimat i stora delar av delstaten Nevada, inklusive Mojaveöknen. I denna öken ligger Death Valley där rekordhöga temperaturer är uppmätta. Ännu längre västerut mot kusten är det istället ett utpräglat nederbördsrikt kustklimat.

Öster om Klippiga bergen mot centrala USA tar ökenklimatet slut och det är istället ett nederbördsrikt klimat, men här är man istället utsatt för en annan slags väderföreteelse: tornados. Det är främst sydöstra USA som drabbas av tornados och det är svårt att prognostisera var dessa ska bildas. Precis som regnskurar är prognoserna bra på att se vilket område som är riskzonen för att en tornado ska uppstå, men exakt placering är mycket svårt. De bildas då mycket kall luft från Kanada möter varm och fuktig luft från Mexikanska golfen. Detta inträffar oftast mellan våren tidiga sommaren. Även i mycket djupa lågtryck, t.ex. en orkan eller tropisk storm, kan tornados bildas. När Harvey var som kraftigast över Texas utlystes tornados varningar.

En av de få klimatzoner som USA inte har är tropiskt klimat, och därmed heller inga regnskogar. Tropiska klimatzoner finner man närmare ekvatorn. För USA:s del så finns det närmaste tropiska klimatet med regnskogar i södra Mexiko och i många länder i  Centralamerika.

Istället för att en kontinent oftast har flera olika klimatzoner så har alltså ett land flera olika klimatzoner. USA innehar även flera världsrekord gällande väder, t.ex. hetaste värmeböljan (i Death Valley, över 48 grader i 43 dagar som inträffade 1917) och högsta vindhastighet i en orkan som når land (längs Alabamas kust i sydöstra USA år 1969 i samband med orkanen Camille, 90 m/s). Med rådande klimatförändringar får vi se i framtiden om andra länder även kan få flera andra klimatzoner jämfört med hur det ser ut idag.

Det här inlägget postades i Extremväder, Klimat, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu