Värmebölja i Europa

Det märks inte i Sverige, men Europa genomgår just nu den värsta värmeböljesommaren på många många år. Nu i början på augusti har vi och har haft över 40 grader i många länder runt Medelhavet och så sent som i mitten på juli hade vi ytterligare en extrem värmebölja med torka och bränder. Bilderna visar dygnets högsta temperatur den 13 juli och 4 augusti.

Värmeböljan har pågått hela veckan men myndigheter i många länder fortsätter att varna för värmen. Värst idag ser situationen ut att vara i flera länder i fd Jugoslavien med varningar på den högsta , röda , nivån i Serbien, Bosnien, Montenegro och Kroatien. Även i Bulgarien, Spanien, Frankrike, Grekland, Ungern, Italien, Moldavien, Makedonien, Malta, Portugal och Rumänien varnas det för höga temperaturer under söndag. Italienarna har gett öknamnet Lucifer till värmeböljan. Myndigheter uppmanar människor i områdena att ta hänsyn till värmen och försöka stanna inomhus den varmaste delen av dygnet. Flera människor har dött av värmen den senaste veckan, bl a i Rumänien och Polen och ett stort antal har fått besöka sjukhus på grund av solsting och andra värmerelaterade åkommor. Myndigheter i Italien rapporterar att torkan är den värsta på 60 år.

Värmeböljan har haft få positiva följder, men en av dem är att druvskörden i Italien kan startas extra tidigt, rapporterar tidningen La Stampa.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu